Oficial BNR pentru toți cei care au card bancar. Ce trebuie să știi despre banii din bancomate

Oficial BNR pentru toți cei care au card bancar. Ce trebuie să știi despre banii din bancomate
Cursul BNR pentru 5 mai 2020. Stabilitate sau leul pierde teren?

Apel la calm din partea Băncii Naționale a României. În contextul temerilor create de răspândirea COVID-19, reprezentanții BNR recomandă oamenilor să nu își părăsească locuințele pentru a merge să retragă bani de la bancomate. „Este lichiditate suficientă pe piață în acest moment, dar nu recomandăm nimănui să se ducă la ATM-uri să scoată bani”, a spus reprezentantul Băncii Naționale.

Oficial BNR către cei care dețin card bancar

Reprezentantul BNR, Dan Suciu, a transmis că asigurarea lichidității pe piață reprezintă o preocupare majoră pentru Banca Națională.

„Ne ocupăm  de asigurarea unor lichidități pe piață. Am văzut o preocupare la ATM-uri, legată de plata cash. Nu este niciun moment o descurajare a cuiva dacă vrea să scoată din ATM, dar este un gest mai degrabă inutil în acest moment. Vom analiza cât de curând această situație, dar efectul de scădere a dobânzii are urmări pe termen lung. Mai importantă este amânarea plății unor taxe, unor dări, păstrarea lichidităților acolo unde sunt acum. Mai mulți bani în piață înseamnă și presiunea pe curs. Greu de spus ce se întâmplă cu euro, rolul nostru este să creăm o stabilitate în condițiile date”, a declarat Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

În completare, acesta a spus că „tocmai faptul că este lichiditate suficientă presupune că există o anumită variabilitate a cursului sau a dobânzilor, altfel nu se poate. Lichiditate există în bănci, băncile pot să-și facă plățile, sunt solide și stabile”.

Totodată, Dan Suciu a asigurat că BNR discută cu sistemul bancar pentru a găsi „mecanisme care să poată flexibiliza deciziile băncilor de la caz la caz, pentru că sunt cazuri mai complicate și cazuri care își desfășoară activitatea normal”.

Banii românești, purtători de COVID-19 pentru că sunt din plastic

Luni, BNR anunța că leul s-a depreciat la un nou minim istoric de 4,8242. Un alt lucru îngrijorător, în plină criză de pandemie generată de coronavirus, este faptul că leii românești pot transmite virusul, potrivit unui studiu realizat de cercetători străini.

Leul românesc, purtător de coronavirus
Leul românesc, purtător de coronavirus

Experții spun că, deși materialul din care sunt făcuți banii îi face greu de replicat, aceștia pot fi magnet” pentru bacterii extrem de periculoase, cum este și COVID-19, motiv pentru care românii sunt sfătuiți să evite pe cât posibil să îi folosească, iar în cazul în care contactul nu poate fi evitat, aceștia trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când ating o bancnotă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI