Octavian Jurma face previziuni sumbre privind numărul de infectări cu Omicron la care va ajunge România în scurt timp. Din păcate, epidemiologul susține că părerile specialiștilor privind gravitatea acestei noi tulpini au fost optimiste, astfel că rezultatele de până acum încep să demonstreze contrariul. Mai mult, medicii trag semnale de alarmă privind riscul de îmbolnăviri și dese în rândul unei noi categorii.
Octavian Jurma atenționează cetățenii cu privire la viteza rapidă de transmitere a noii tulpini Covid-19. Astfel că, în ciuda faptului că această variantă ar trebui să fie mai blândă, dacă numărul infectărilor va fi dublu, numărul deceselor survenite va fi la fel de mare ca și în valurile anterioare, acest lucru fiind favorizat de numărul scăzut de vaccinări. De asemenea, medicul a explicat că până în acest moment, numărul deceselor auzate de Omicron nu este clar, având în vedere că numărul secvențierilor este mic.
„Din păcate, zvonurile că tulpina Omicron este mult mai blândă au fost foarte exagerate. Omicron este cu până la 25% mai puțin sever decât delta. Deci, ce vedem noi o rată scăzută de severitate, în Marea Britanie, Franța, țări cu o rată imensă de vaccinare, pentru ei și valul Delta a fost foarte blând.
Pentru noi, la un număr dublu de infectări, chiar dacă este mai puțin severă va produce același număr de infectări și de decese. Vedem că infectările cresc rapid. Acest caz este doar unul dintre și alte cazuri probabil, dar care nu au fost confirmate pentru că nu facem destule secvențieri”, a transmis cercetătorul.
Odată cu parcurgerea valului cinci, medicul confirmă că iese la iveală un efect Omicron neprevăzut, mai exact, explozia de infectări și creșterea deceselor la categoria persoanelor tinere, de la 20 de ani la 59 de ani. Din păcate, specialistul trage un semnal de alarmă privind diferențele mari ale efectelor produse în rândul persoanelor tinere, față de vârstnici. La această categorie vulnerabilă se adaugă și cea a copiilor, în rândul cărora infectările cresc rapid.
„Se confirmă cel mai îngrijorător aspect al versiunii Omicron de până acum: afectează în mod disproporționat tinerii spre deosebire de valul Delta. Astfel încât vedem deja o creștere a deceselor în rândul categoriei 20-59 de ani. Cresc mai repede decesele decât în rândul populației generale.
Și internările în rândul copiilor cresc cu o viteză de 4 ori mai mare. Acest aspect a fost neglijat”, a declarat Octavian Jurma, la Realitatea PLUS.
În urmă cu puțin timp, medicul pediatru Mihai Craiu a transmis un avertisment către părinți cu privire la numărul mare de internări în rândul copiilor, astfel că un etaj întreg este ocupat, iar cei mici au nevoie de oxigen, rehidratare și le îngrijiri suplimentare. Specialistul a atenționat părinții cu privire la simptomele înșelătoare de Omicron în rândul sugarilor.