Octavian Jurma, avertisment teribil privind tulpina Omicron: „Va fi dominantă săptămâna viitoare. Cum nu se poate mai prost pentru noi”

Octavian Jurma, avertisment teribil privind tulpina Omicron: „Va fi dominantă săptămâna viitoare. Cum nu se poate mai prost pentru noi”
Octavian Jurma, cercetător român

Cercetătorul Octavian Jurma lansează un avertisment înfricoșător chiar înainte de Crăciun. Din păcate, previziunile anterioare ale specialistului se vor concretiza mai repede decât ne-am fi imaginat, astfel că, tulpina Omicron va deveni dominantă în România în scurt timp. Acesta a explicat fenomenul îngrijorător cu care se confruntă SUA în această perioadă, subliniind creșterea semnificativă a cazurilor generate de această nouă variantă și în România.

Omicron, tulpina dominantă în SUA

Epidemiologul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă menit să prevină românii despre fenomenul care va avea loc în doar câteva zile. Potrivit specialistului, tulpina Omicron se răspândește într-un ritm amețitor, devenind dominantă în SUA în doar trei săptămâni.

Din păcate, medicul susține că rata de transmitere a crescut de șapte ori într-o săptămână, deci, de dublare în două zile. Analizând viteza de transmitere a acestei tulpini în SUA, Octavian Jurma consideră că tulpina Omicron se va purta la fel și la noi în țară, având în vedere că am intrat în a treia săptămână în care această variantă a fost confrmată în România.

„Stupefiant! Omicron a devenit dominată în SUA cu 73% din cazurile secvenţiate în doar trei săptămâni. Vorbim de o ţară cât un continent, nu de o ţară cât un stat de la ei.
Dintre acestea, în prima săptămână Omicron a avut o pondere de 0.7% şi de 12.6% în a doua săptămână (după reajustare). Adică o creştere de 7x pe săptămână, deci o rată de dublare de aproximativ două zile.

Şi în SUA avem val peste val. România intră mâine în a treia săptămână de la detectarea Omicron. A început cu 1.23%, săptămâna trecută a avut 6.32%, iar săptămâna aceasta mă aştept să fie în jur de 25% (cu o rată de dublare conservatoare de 3.5 zile).

E practic exclus ca Omicron să se comporte atât de diferit în România faţă de restul ţărilor din emisfera nordică, deci diferenţa poate fi atribuită interferenţei politice”, scris epidemiologul pe pagina sa de Facebook.

„Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare”

Octavian Jurma vine cu o veste extrem de proastă pentru cetățeni, în contextul în care zeci de mii de români se întorc acasă de sărbători din țările aflate în zona roșie. Potrivit specialistului, Omicron va deveni tulpina dominantă în România, nu mai târziu de săptămâna viitoare, atunci când simptomele transmiterii comunitare din această perioadă își vor face simțită prezența.

”Această interferenţă s-a văzut atât din scăderea cu 100% a numărului de secvenţieri în doar două săptămâni (când orice ţară normală ar fi revenit măcar la capacitatea maximă), cât şi din lipsa de interes în raportările SGTF (S-gene target failure, adică testele RT-PCR cu suspiciune mare de Omicron).

Dar să vedem dacă raportul VOC din săptămâna aceasta ne rezervă surprize sau confirmă că în România varianta Omicron merge cu frâna de mână trasă ca să nu tulbure relaxarea de sărbători.

Chiar şi în acest ritm pe jumătate faţă de restul lumii, Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi. Sunt 0 (zero) şanse ca Omicon să nu se răspândească fulgerător prin zecile de mii de evenimente cu potenţial de super-spreader care vor avea loc în perioada asta”, a adăugat acesta.

„România este o țară în care fiecare trăiește după legea lui”

Mai mult, cercetătorul dă asigurări cu privire la faptul că România nu va fi ocolită de explozia cazurilor de Omicron, atâta timp cât românii care ar trebui să stea în carantină și-au anunțat deja poziția, amenințând autoritățile că nu vor respecta carantina.

„Ce urmează poate fi anticipat cu uşurinţă din atitudinea de la vamă a compatrioţilor noştri. Aceştia vin din ţări cu restricţii mult mai mari decât în România, dar acolo nici nu le-ar trece prin cap să ameninţe autorităţile că nu au nicio intenţie să respecte carantina, dacă li s-a impus.

Dar asta este anarhia sanitară, reguli pe care nu le respectă nimeni, într-o ţară în care fiecare trăieşte după legea lui în pandemie…

PS. Raportările despre „blândeţea” Omicron sunt în continuare între agonie şi extaz (de la nicio diferenţă faţă de Delta până la 50% mai puţin letală decât Delta), respectiv niciun motiv obiectiv pentru ca un guvern să fie relaxat în privinţa valului Omicron”, a concluzionat cercetătorul Octavian Jurma, pe pagina de Facebook.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe