09 dec. 2021 | 07:40

Octavian Jurma, avertisment clar privind momentul în care valul Omicron va lovi România: „Nu vom mai avea timp să luăm măsuri”

Sănătate
Octavian Jurma, avertisment clar privind momentul în care valul Omicron va lovi România:
Octavian Jurma, cercetător și epidemiolog

Celebrul epidemiolog și cercetător Octavian Jurma a vorbit, miercuri, despre relaxarea restricțiilor, criticând în termeni duri anumite decizii ale autorităților. Potrivit acestuia, petrecerile permise de Crăciun și Revelion vor grăbi, de fapt, apariția valului 5 al pandemiei în România.

Valul 5 va prinde autoritățile în vacanță

Octavian Jurma face previziuni îngrijorătoare cu privire la perioada următoare, dând asigurări că în maximum 30-60 de zile, valul 5 generat de tulpina Omicron va ajunge și în România, moment în care autoritățile ar putea fi încă în vacanță. Acesta susține că acest val ”se va mişca atât de repede, încât nu vom mai avea timp să luăm măsuri”.

”Avem această situaţie în care măsurile sunt justificate de ieşirea din valul Delta dar nu mai sunt justificate de iminenţa valulul Omicron, care este cel mai probabil, din aceste calcule, să debuteze la jumătatea lunii ianuarie. Asta înseamnă că autorităţile vor fi în vacanţă, vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron”, a transmis medicul, la emisiunea Talk News de la Profit TV.

Un alt aspect care va grăbi debutul valului cinci cu tulpina Omicron este revenirea elevilor în școli imediat după sărbătorile de iarnă. Spre deosebire de anul trecut, atunci când după sărbători s-a înregistrat o creștere a infectărilor care a culminat cu redeschiderea școlilor mai târziu, în acest an, cele două evenimente vor coincide, ceea ce înseamnă o explozie puternică a infectărilor imediat după reîncerea activităților și reintegrarea în comunitate a angajaților, dar și a elevilor.

”Anul trecut, dacă ne uităm pe curba epidemică, la venirea din vacanţă avem o creştere, un vârf de cazuri, în ianuarie, dar pentru că şcolile s-au deschis în februarie, nu a devenit un val, s-a potolit şi a debutat la revenirea elevilor la şcoală. Anul acesta, însă, şcolile se redeschid exact la revenirea din această vacanţă”, a explicat cercetătorul.

“Jumătate dintre participanții de la petreceri s-ar putea infecta”

În ceea ce privește relaxarea restricțiilor de sărbători, Octavian Jurma susține că cea mai periculoasă relaxare este cea a petrecerilor la liber, ceea ce înseamnă reuniunea unor grupuri mari de oameni și, implicit, transmiterea comunitară a virusului.

Epidemiologul subliniază, de asemenea, diferența de abordare dintre România și alte state europene. Așa se face că autoritățile altor țări le cer oamenilor să petreacă sărbătorile într-un mediu restrâns, familial, în timp ce în România se promovează libertatea la petreceri, din cauza presiunii HoReCa foarte mare.

“Între măsurile de relaxare, cea mai periculoasă este eliberarea petrecerilor de revelion, care vin cu un intreg pachet de vacanţă”, şi a arătat că foarte uşor se poate ajunge ca, după o astfel de petrecere de revelion, jumătate din participanţi să fie infectaţi”, a explicat medicul.

Octavian Jurma a lăudat reacția rapidă a UE pentru a închide granițele, motiv pentru care, în România nu există multe cazuri cu Omicron. Chiar și așa, cercetătorul susține că ”Nu avem niciun motiv să sperăm că va fi mai uşor valul Omicron”, subliniind nevoia unui sistem medical mai bine pregătit.

Medicul atrage atenția că această relaxare ar putea avea un cost mult prea scump, având în vedere că Omicron a migrat în zona tânără. Acesta susține că eșecul campaniei de vaccinare a fost influențat de tergiversarea implementării certificatului verde, oferind libertate de mișcare cetățenilor fără a fi constrânși de vaccinare.

 

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Orașul din România prin care trece singurul pârâu termal din țară. Temperatura apei este de 30 de grade Celsius
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro