Octavian Jurma anunță ziua în care România va înregistra cele mai multe cazuri de Covid-19. Cum acționează, de fapt, subvarianta Omicron BA.5

Octavian Jurma anunță ziua în care România va înregistra cele mai multe cazuri de Covid-19. Cum acționează, de fapt, subvarianta Omicron BA.5
Octavian Jurma, epidemiolog și cercetător

Cercetătorul Octavian Jurma a anunțat, joi seară, când se va atinge în România cel mai mare număr de cazuri Covid-19. Potrivit analizelor făcute, luna iulie ar putea reprezenta debutul unui val șase al pandemiei în țara noastră. Cu privire la numărul deceselor înregistrate în ultima perioadă, epidemiologul avertizează că a crescut, în timp ce subvarianta Omicron BA.5 devine mai dominată decât cele anterioare.

Zilele de foc pentru România privind explozia cazurilor de Covid-19

În urma unei analize atente, Octavian Jurma anunță perioade tensionate din punct de vedere epidemiologic, astfel că, un vârf al cazurilor Covid-19 ar urma să fie atins pe data de 26 iulie, iar ulterior.

Această creștere ar putea fi urmată, fie de atingerea unui platou înalt, în luna august, fie de o perioadă de scădere a cazurilor. Potrivit specialistului, ambele ipoteze au un grad ridicat de concretizare, însă creșterea cazurilor în condițiile în care restricțiile vor fi absente este cel mai probabil.

„Al treilea raport zilnic oferă deja un pattern familiar raportărilor din România, cu vârful săptămânal marți și valori în jurul mediei săptămânale până duminică. Acest lucru ne permite să estimăm destul de precis ziua în care vor fi atinse oficial anumite valori.

Așa cum se vede și din tabelul cu prognoza simplă, chiar dacă acest ritm de creștere începe să scadă progresiv de la 100% spre 50% pe săptămână, pragul de 10,000 de cazuri pe zi va fi depășit marți, 26 iulie 2022.
Această înseamnă fie că vârful de 10,000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie că la mijlocul lunii august vârful va fi la peste 20,000 de cazuri pe zi.

Este destul de sigur că pragul de 10,000 de cazuri va fi atins. Nu este însă clar ce urmeză după. Avem două scenarii posibile:

1. un platou înalt în luna august așa cum s-a întâmplat în 2020 după suspendarea legii carantinei

2. o fază descendentă de scurtă durată

În ambele scenarii reluarea creșterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenție în școlii este foarte probabilă, alimentată și de importului noilor variante la revenirea din vacanțele din străinătate”, a transmis Octavian Jurma.

Cum ar putea evolua valul 6

Octavian Jurma vine și cu o veste bună privind subvarianta BA.5, care deși este mai agresivă decât BA.1, nu este mai periculoasă decât Delta, ceea ce înseamnă că valul 6 va fi influențat în mare parte de durata acestuia și nu de agresivitatea virusului.

Un motiv de îngrijorare există în ceea ce privește creșterea semnificativă deceselor înregistrate în ultima perioadă, care este similară din punct de vedere statistic cu cele din valul 4, generate de tulpina Delta,

„Astfel săptămâna trecută este prima săptămână care ne oferă o imagine completă a ratei de cuplare între aceste variabile.

Impresia inițială este că severitatea BA5 în România este ușor mai ridicată decât a Omicron-BA1, dar mai scăzută decât Delta ceea ce înseamnă că impactul va depinde mai degrabă de durata valului 6 decât de virulența BA5. Acest profil era așteptat și în urma studiilor teoretice și de laborator ale BA5.

Ce mă îngrijorează este creștere cu 106% a deceselor săptămâna trecută, precum și faptul că deja media deceselor din această săptămână este cu 25% mai mare decât cea de săptămâna trecută. Creșteri săptămânale cu 100% a deceselor am avut doar în valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%”, a adăugat medicul.

Valul BA.5 va fi mai apropiat de valul 5 decât de valul 4

Medicul încurajează românii să fie optimiști cu privire la impactul valului BA. 5, care este deja pe drum, însă în același timp precauți, având în vedere semnele îngrjorătoare deja existente. În final, acesta și-a exprimat speranța privind abordarea cu mai multă responsabilitate decât până acum, atțt din partea cetățenilor, cât și din partea autorităților.

„Dacă ajustăm creșterea deceselor la creșterea numărului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare să fie cam la 50% din virulentă Delta. Să sperăm însă că acest raport va scădea în săptămânilor următoare pentru că dacă vom avea de 2x mai multe cazuri decât în valul 4-Delta atunci există riscul să avem același număr de decese.

Acestea sunt doar speculații teroretice în acest moment. Există motive să sperăm că valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decât de valul 4 că impact.

Ar fi însă prudent să sperăm la ce este mai bine, dar să ne pregătim pentru ce este mai rău, mai ales că avem semne că poate fi mai rău. În felul acesta, valul 6 nu ne va lua din nou prin surprindere”, a adăugat cercetătorul pe pagina sa de Facebook.