La 71 de ani traversează oceanul într-un „butoi” și dă o lecție tuturor pensionarilor

de: Daniel Ștefan
30 12. 2018

Un francez de 71 de ani a început o călătorie periculoasă peste Oceanul Atlantic într-un…”butoi”. Pensionarul vrea să-și dovedească în primul rând lui însuși că încă îl mai țin puterile de așa ceva și să se lase purtat de curenții oceanici.

În mod normal, după Crăciun, oamenii fie se întorc la serviciu, fie preferă să-și continue relaxarea și să lase bucatele înfulecate de sărbători să se “așeze” bine. Însă, francezul Jean-Jacques Savin nu are de gând să piardă vremea cu astfel de fleacuri și vrea să stabilească un record personal, de dragul vremurilor bune, când era tânăr.

Acest pensionar nu așteaptă mila nimănui, nici măcar a statului (cum se obișnuiește pe aici pe la noi) și și-a construit singur un obiect plutitor asemănător unui butoi, cu care vrea să traverseze Oceanul Atlantic.

Savin speră să ajungă în Caraibe, lăsându-se purtat doar de curenți. el a estimat că întreaga călătorie ar putea să dureze vreo trei luni. Deci, prin martie 2019 ne va saluta de la celălalt capăt al Atlanticului, dar, spre deosebire de Cristofor Columb, va știi unde se va afla.

Momentan, nu știe exact unde îl vor duce curenții, dar, având în vedere că a pornit din Insulele Canare, speră să ajungă tot pe pământ francez, undeva în Insula Martinica sau Guadelupe, ca să nu aibă prea multe bătăi de cap cu autoritățile locale când va trebui să ducă “butoiul” înapoi în Canare.

Savin spune că e cu totul altă experiență dacă nu mai ești tu propriul căpitan al bărcii și te lași pasager al oceanului în sine. Pentru oamenii ca el, sentimentul incertitudinii destinației înseamnă libertate absolută. Dar, francezul nu este deloc străin de astfel de aventuri.

În tinerețe, el a fost parașutist militar, pilot și ranger într-o rezervație naturală și a mai traversat cândva Atlanticul doar cu un mic velier (barcă cu pânze).

“Butoiul” care-i va fi casă trei luni de zile, cântărește puțin peste 450 de kilograme, iar în interior are un spațiu locuibil de doar șase metri pătrați. Acolo doarme, acolo își gătește și tot acolo își depozitează hrana și lucrurile necesare supraviețuirii.

S-a pregătit, însă, și cu niște foie gras și un vin alb Sauternes, pe care le va da gata doar în Ajunul Anului Nou și o sticlă de vin roșu Saint-Emilion, pentru aniversarea zilei sale de naștere din ianuarie. Cei 72 de ani îi va împlini într-un “butoi”, în mijlocul Atlanticului.