Milioane de români trebuie să știe că o nouă propunere legislativă se află pe masa Parlamentului și presupune alte obligații pentru cetățeni. Mai exact, persoanele care nu mai locuiesc la adresa din buletin stabilită vor fi obligate să notifice acest lucru la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a populației. Ce riști dacă nu te supui regulilor.
Cea mai recentă propunere legislativă arată că românii care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă stabilită vor trebui ca, în termen de 15 zile de la plecare, să notifice orice serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor. Cetățenii care nu îndeplinesc aceste obligații vor fi sancționați cu amendă de la 75 de lei, la 150 de lei.
Noul proiect legislativ modifică şi completează OUG a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale românilor. Astfel, „persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice, la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de Ia plecare”, prevede actul normativ.
Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, „reglementările legale în vigoare conţin obligaţii pentru cetăţeni referitoare la schimbarea domiciliului, dar modul în care sunt formulate nu permite sancţionarea nerespectării acestora, iar în cazul stabilirii reşedinţei, nici nu există instituite astfel de obligaţii”.
În propunerea legislativă se detaliază faptul că românii care locuiesc la alte adrese decât cea din buletin vor fi obligați ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.
Actuala legislație spune că persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.
O altă măsură stipulată în noul act normativ este aceea că oamenii care găzduiesc persoanele care nu și-au trecut în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a anunţa Poliţia sau Serviciul public comunitar de evidenţă a populației, cu excepţia cazurilor în care aceștia stau acolo în interes de serviciu sau în scop turistic.
În actuala legislație, această obligaţie este stabilită dacă românii găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile. Proiectul propune şi introducerea unor texte noi prin care cetățenii care găzduiesc alte persoane trebuie să declare faptul că spaţiul locativ îndeplineşte exigenţele minimale pentru locuinţe stabilite în Legea locuinţei nr. 114/1996 privind numărul de persoane.