Electrocasnicul din bucătărie pe care trebuie să îl scoţi seara din priză. Consumă chiar dacă nu e folosit
Nu doar România, ci aproape toate țările din Europa se pregătesc pentru o iarnă dificilă, cu facturi uriașe la energie. În condițiile în care tot mai mulți caută soluții pentru a economisi, nu strică să știi care este electrocasnicul din bucătărie pe care trebuie să îl scoți seara din priză. Consumă chiar dacă nu e folosit.
Ce aparat din bucătărie ar trebui să scoți din priză seara
Unii pun bani deoparte, alții își fac lista cu aparatele din casă care consumă cel mai mult curent și se gândesc cum să facă să le folosească cât mai puțin. Dacă primele puse pe listă sunt aparatele de aer condiționat, televizoarele sau radiatoarele electrice, mai există un dispozitiv electrocasnic ce nu lipsește din cele mai multe case pe care mulți îl trec cu vederea, dar care poate încărca factura lunară.
Chiar și când nu este folosit, cuptorul cu microunde consumă curent, tocmai de aceea se recomandă să fie scos măcar seara din priză, dacă nu mereu, cât nu este folosit.
Lăsat în priză, dar fără să fie pus în funcțiune, un cuptor cu microunde ajunge să consume în jur de 1.6 w/ora, ceea ce înseamnă că în 24 de ore ar putea ajunge la un consum de de 38.4 w/zi. Poate nu pare mult, dar dacă facem un calcul, obținem, pe un an, o sumă pe care am putea să o folosim pentru alte scopuri.
Tot în bucătărie se găsește aparatul electrocasnic ce poate fi considerat, fără emoții, campionul consumului de energie: plita electrică. Aceasta ajunge la un consum lunar de aproape 120 de kWh, de trei ori mai mult în comparație cu un frigider.
Cei mai mari consumatori de curent din casă
Dispozitivele care cu cel mai mare consum din casă sunt:
- Frigider: 42 kWh, consum mediu pe lună
- Mașină de spălat vase: 18 kWh
- Cuptor electric: 66 kWh
- Televizor: 22,5 kWh
- Aer condiționat: 60 de kWh
- Mașină de spălat haine: 80 de kWh
Dintre toate acestea, singurul care funcționează în permanență și nu poate fi scos niciodată din priză este frigiderul. În contextul în care oamenii caută soluții care să-i ajute să facă economii, specialiștii de la Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) au oferit câteva sfaturi:
- Deschide ușa frigiderul de cât mai puține ori, deoarece cu cât intră mai mult aer din exterior, cu atât este mai probabil ca umezeala să ajungă pe pereți, să se condenseze și să formeze gheață.
- Închide ușa corect. Dacă benzile de cauciuc sunt deteriorate, acestea nu se vor închide etanș, permițând aerului să se scurgă și să se formeze plăci de gheață.
- Păstrează temperatura frigiderului la 5ºC și congelatorului la -18ºC.
- Lasă aerul să circule în spatele dispozitivului: nu-l lipi complet de perete, astfel încât motorul să aibă ventilație.
- Nu pune alimente fierbinți în frigider: este mai bine să așteptați să se răcească înainte de a le pune, deoarece evaporarea lichidelor din cauza căldurii ar crea mai multă gheață.
- Așează frigiderul departe de surse de căldură, cum ar fi un cuptor, un calorifer sau un loc însorit.