Deși este floarea care apare ca efigie în mai multe state europene, în România este decretată ca monument al naturii încă din 1931. Partea și mai interesantă este că floarea de colț, că despre ea este vorba, apare și pe celebra bancotă de 50 de lei.
Apariția unor simboluri, sub forma de flori, nu este o practică neobișnuită, când vine vorba de bancontele naționale. De exemplu monedele englezești au simbolul fleur-de-lys.
În cazul României, pe bancnota națională de 50 de lei apare ca simbol Floarea de Colț. Ceea ce este interesant este că Floarea de Colț este declarată monument al naturii, pe teritoriul României, încă din 1931. Floarea este protejată și în alte țări, precum Austria, Bulgaria, Croația și Elveția.
Floarea de Colț, sau Edelweiss, este o floare rară, care poate fi găsită în Alpi și Carpați. Pentru că era atât de greu de atins, deoarece se găsea de obicei pe cele mai înalte și mai abrupte stânci, a devenit în secolul al XIX-lea simbolul alpinismului, al purității și al frumuseții brute.
Planta se dezvoltă la altitudini cuprinse între 1800 și 3000 de metri, pe cele mai abrupte stânci, unde este foarte greu pentru oameni să urce. În România, poate fi văzută în Munții Vrancea, Bucegi, Făgăraș, Maramureș, Rodna și alte câteva.
Navy SEALS, Beretele Verzi ale armatei britanice și Marine Reconnaissance sunt doar câteva dintre forțele din armata americană care sunt considerate cele mai bune dintre cele mai bune.
Navy SEALS își câștigă îndrăgitul Trident, Beretele Verzi ale Armatei poartă cu mândrie cascheta lor unică, iar membrii echipei Marine Recon își tatuează de obicei însemnele pe ei înșiși.
Fiecare dintre aceste simboluri este considerat semnul unui instrument de război puternic și bine antrenat. Dar în epoca Primului Război Mondial, trupele germane aveau o idee diferită.
Aceștia călătoreau sus în Alpi, mult deasupra liniei copacilor, doar pentru a culege această floare. Floarea de Colț era un simbol al soldaților germani, menită să le arate celorlalți că sunt adevărați războinici.
Trupele germane îndrăznețe își trăgeau echipamentul direct pe munte, ajungeau în vârful copacilor și căutau micuța floare. Dacă vedeai pe cineva care reușea să aducă una jos, știai că a urcat munții pentru ea.
Acest act de prestigiu nu a fost doar pentru soldați. Se pare că, în secolul al XIX-lea, Floarea de Colț era asociată cu puritatea și patriotismul elvețian. De fapt, nenumărați tineri își riscau viața în încercarea de a recupera mica floare unică și de a o dărui mireselor lor.