Obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat. Le strici imediat

de: Ștefan R. Apostol
11 04. 2023

Mașinile de spălat rufe sunt un confort modern fără de care cei mai mulți dintre noi ar trăi cu greu. Ele pot fi un adevărat economizor de timp și simplifică foarte mult curățarea hainelor, a lenjeriei și alte articole de spălat. Dar, există, totuși niște reguli, iar acestea implică și recomandările referitoare la obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat. Citește mai departe și află despre ce este vorba.

Mașina de spălat simplifică mult lucrurile

Unul dintre numeroasele avantaje ale acestor mașini de spălat rufe este că oferă mai multe setări ale ciclurilor și ale temperaturii apei, concepute pentru a curăța eficient o gamă largă de articole. Cu toate acestea, chiar și cu toate aceste setări diferite ale mașinii de spălat rufe, există unele articole pe care nu ar trebui să încercați să le curățați în mașina de spălat. Așadar, citește pentru a afla mai multe despre obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat.

Care sunt obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat

Unele dintre aceste articole pot fi deteriorate. Altele ar putea provoca daune potențiale mașinii însăși. Oricum ar fi, este important să înțelegeți ce puteți și ce nu puteți curăța în mașina de spălat pentru a preveni deteriorarea bunurilor sau a mașinii.

Vezi și: Amestecul puternic prin care albești hainele la mașina de spălat. Ce să pui alături de detergent

Iată care ar fi obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat:

Lenjerie delicată și lenjerie intimă

Nu este o idee bună să vă puneți lenjeria delicată și lenjeria intimă în mașina de spălat. Acestea sunt mult mai ușor de deteriorat decât țesăturile mai rezistente folosite pentru alte articole de îmbrăcăminte și se pot rupe, întinde sau agăța dacă sunt curățate în mașina de spălat. Spălarea sutienelor și a altor lenjerie delicată într-o încărcătură cu celelalte haine este o idee deosebit de proastă.

Frecarea cu țesăturile mai abrazive poate avea un impact negativ asupra aspectului țesăturilor. În plus, firele, cârligele sau sforile de la lenjeria și articolele delicate ar putea să se prindă de un alt articol în spălare, ducând la o încurcătură.

Dacă trebuie să vă spălați lenjeria delicată în mașina de spălat, folosiți întotdeauna o pungă pentru lenjerie pentru a o proteja cât mai mult posibil.

De asemenea, ar trebui să le spălați într-o încărcătură separată, pe un ciclu delicat sau ușor. Cu toate acestea, opțiunea ideală este să spălați manual aceste articole și să le uscați la aer. Acest lucru va ajuta la protejarea țesăturilor și va menține totul în cea mai bună stare.

Vezi și: Trucurile banale prin care tricourile tale nu se vor mai decolora. Ce trebuie să faci înainte să le pui în mașina de spălat

Poșete sunt obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat

Poșetele noastre ne însoțesc peste tot. Acestea se pot murdări ușor, având în vedere cât de mult sunt folosite și diferitele medii și condiții la care sunt expuse. Deși este o idee bună să vă păstrați poșeta curată, folosirea mașinii de spălat pentru a atinge acest obiectiv nu este recomandabilă.

Chiar dacă poșeta este confecționată din material textil, curățarea ei în mașina de spălat este o cale de a avea probleme. Unele poșete au căptușeli speciale care le ajută să își păstreze forma. Spălarea lor în mașină poate duce la deformarea și la denaturarea formei poșetei.

Alte poșete au logo-uri sau alte ornamente. Dacă aruncați poșeta în mașina de spălat, este posibil ca aceste ornamente să se deterioreze, să se rupă de pe poșetă, deteriorând și materialul în sine, sau să se topească și să se deformeze. Respectați întotdeauna instrucțiunile de îngrijire ale producătorului atunci când vă curățați poșeta. Unele pot fi spălate de mână, dar altele pot necesita o curățare prin puncte și o simplă ștergere cu o cârpă moale.

Costumele intră la categoria celor care nu se bagă în mașina de spălat

Costumele sunt un alt articol pe care nu doriți să încercați să îl spălați în mașina de spălat. Probabil că ați cheltuit mulți bani atunci când v-ați cumpărat costumele. Nu vreți ca acești bani să se irosească dacă le stricați în mașina de spălat. O parte din motivul pentru care costumele sunt mai scumpe decât alte articole de îmbrăcăminte se datorează țesăturilor de înaltă calitate folosite pentru a le confecționa.

Mașina de spălat sau agitatorul pot deteriora aceste țesături, chiar dacă alegeți un ciclu delicat. De asemenea, spălarea costumului în mașină poate face ca acesta să își piardă o parte din formă și s-ar putea să nu se așeze corect pe corpul dumneavoastră.

Cel mai bun mod de a curăța costumele este să le aduceți la o curățătorie chimică. Curățătoria uscată curăță articolele fără a folosi apă. Mai degrabă, se folosesc detergenți chimici speciali pentru a împrospăta țesăturile. Deși este recomandată curățarea uscată, este de asemenea important să vă amintiți că nu ar trebui să duceți un costum la curățătorie după o singură purtare.

Curățarea uscată prea frecventă a acestora poate duce, de asemenea, la deteriorarea țesăturilor. Pentru a prelungi perioada de timp între două curățări la uscat, încercați să le lăsați cel puțin 24 de ore să stea agățate și să respire înainte de a le purta din nou. De asemenea, puteți folosi un aparat de aburi pentru a elibera ridurile și a vă asigura că costumul dvs. are un aspect călcat și profesional.

Vezi și: Ingredientul de 2 lei care te scapă de calcarul de la mașina de spălat. Va fi ca nouă

Cravatele sunt și ele obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat

Ca regulă generală, cravatele dvs. nu trebuie spălate la fel de frecvent ca restul articolelor de îmbrăcăminte. De fapt, cel mai bine este să evitați să le curățați, cu excepția cazului în care este necesar.

Cravatele sunt confecționate folosind țesături mai delicate, care sunt mai susceptibile de a fi deteriorate atunci când sunt curățate. În plus, modelele de cusături de pe cravate sunt, de asemenea, mai complicate, iar spălarea ar putea da peste cap cusăturile sau modul în care se așează cravata.

Atunci când trebuie să curățați o cravată, nu ar trebui să încercați să o faceți în mașina de spălat. Ciclul de spălare poate fi prea dur cu materialul sau cu forma cravatei și este posibil să se soldeze cu o dezamăgire atunci când scoateți cravata din mașină. În schimb, cel mai bun mod de a curăța o cravată este fie să o curățați la uscat, fie să o spălați manual.

Va trebui să țineți cont de materialul cravatei și să consultați instrucțiunile de îngrijire ale producătorului pentru a determina care este cea mai bună alegere pentru cravate. Cravatele din mătase și lână trebuie curățate în uscat, în timp ce cele din tricot, bumbac, microfibră și alte materiale pot fi spălate manual. Dacă alegeți să spălați manual o cravată, asigurați-vă că o uscați la aer. Căldura din uscător ar putea strica căptușeala cravatei.

Îmbrăcămintea cu fermoar deschis, obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat

Înainte de a pune orice rufe în mașina de spălat, verificați întotdeauna dacă toate fermoarele sunt închise. Fermoarele sunt alcătuite din mai mulți dinți mici care se conectează între ei atunci când fermoarul este închis. Cu toate acestea, atunci când fermoarul este deschis, toți acești dinți sunt expuși.

Dacă v-ați lovit din greșeală mâna sau încheietura mâinii de dinți atunci când ați încercat să închideți o pereche de pantaloni, atunci știți că dinții sunt destul de ascuțiți.

Dacă un fermoar este coborât atunci când o haină este spălată, dinții ascuțiți se vor freca de celelalte articole din încărcătură. Acest lucru poate provoca cârlige, rupturi sau găuri în articolele care intră în contact cu fermoarul. În mod similar, ori de câte ori spălați articole cu cârlige sau fermoare, ar trebui să le aranjați și pe acestea înainte de spălare pentru a evita ca marginile ascuțite să se frece de articolele din încărcătura de rufe.

Nasturii fac excepție de la această regulă. Ei nu au margini ascuțite care ar putea deteriora alte articole. În plus, atunci când un articol de îmbrăcăminte este agitat, firul care ține nasturele la locul lui va fi mai mult solicitat dacă acesta este încheiat decât atunci când este deschis.

Vezi și: De ce să pui frunze de dafin în maşina de spălat rufe. E trucul anului, a devenit viral

Îmbrăcămintea cu pete inflamabile să stea departe de mașina de spălat

Atunci când avem o pată pe un articol de îmbrăcăminte, primul nostru instinct este să îl spălăm imediat pentru a ne asigura că pata este îndepărtată. Cu toate acestea, dacă hainele tale sunt pătate cu o substanță inflamabilă, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să le pui în mașina de spălat pentru a le curăța

Substanțele inflamabile – cum ar fi benzina, uleiul de gătit, diluantul de vopsea și alcoolul, ar putea declanșa un incendiu sau provoca o explozie dacă sunt puse în mașina de spălat.

Înainte de a vă gândi să porniți un ciclu la mașina de spălat, primul lucru pe care va trebui să îl faceți este să scăpați de pată. Bicarbonatul de sodiu poate fi eficient pentru această sarcină.

Amestecați bicarbonat de sodiu cu puțină apă în proporție de 2:1. Lucrați pasta în pată, lăsați-o să acționeze și clătiți-o. În funcție de gravitatea petei, este posibil să fie nevoie să repetați procesul de câteva ori pentru a o îndepărta complet și pentru a vă simți confortabil să curățați articolul în mașina de spălat.

Costumele de baie nu au voie în mașina de spălat

Cel mai bun mod de a curăța costumele de baie este să le spălați manual. Chiar dacă pe eticheta costumului de baie scrie că acesta poate fi curățat în mașina de spălat, riscați să îl deteriorați. Costumele de baie sunt adesea confecționate din spandex sau nailon.

Ambele materiale sunt foarte delicate și se vor agăța ușor. Atunci când vă spălați costumul în mașină, mai ales împreună cu alte articole, acesta se poate freca cu ușurință de ceva aspru sau ascuțit – cum ar fi un fermoar – ceea ce ar putea sfârși prin a strica complet costumul.

Vezi și: Produsul de 40 de bani care îţi curăţă perfect maşina de spălat rufe. O face ca nouă, nimic mai simplu

Spălarea manuală oferă o soluție mult mai sigură și mai blândă pentru costumul dvs. de baie preferat. Înmuiați-vă costumele de baie într-o cadă cu apă rece și un săpun de mâini blând timp de aproximativ 10-15 minute.

Folosiți-vă mâinile pentru a introduce săpunul în țesătură pentru a elibera murdăria reziduală, crema de protecție solară sau substanțele chimice din piscină, apoi clătiți costumul pentru a îndepărta toată apa cu săpun.

În mod ideal, ar trebui să vă spălați de mână costumele de baie de fiecare dată când le purtați pentru a le ajuta să dureze cât mai mult timp. Dacă nu veți putea să vă spălați complet costumul de fiecare dată când îl purtați, asigurați-vă că cel puțin îl clătiți cu apă între utilizări.

Perne din spumă cu memorie nu au loc în mașina de spălat

Pernele din spumă cu memorie solidă nu ar trebui să fie curățate niciodată în mașina de spălat. Scufundarea acestor perne în apă le poate strica; ele acționează la fel ca un burete și vor absorbi prea multă apă. Acest lucru ar putea cauza descompunerea spumei cu memorie.

În mod similar, ciclul de spălare al mașinii poate fi, de asemenea, dăunător pentru o pernă din spumă cu memorie. Acesta ar putea deteriora materialele pernei și ar putea reduce durata de viață a acesteia. Cel mai bun mod de a curăța pernele solide din spumă cu memorie este manual.

Dacă perna are pete, le puteți curăța pe alocuri folosind o cârpă pentru a șterge zona pătată. Dacă perna din spumă cu memorie a dezvoltat un miros, puteți presăra bicarbonat de sodiu peste ea pentru a o dezodoriza.

Unele perne din spumă cu memorie mărunțită, perne care nu sunt un bloc solid de spumă cu memorie, pot fi lavabile la mașină. Totuși, ar trebui să verificați întotdeauna de două ori recomandările producătorului înainte de a pune una în mașina de spălat. Dacă este permisă spălarea la mașină, asigurați-vă că alegeți un ciclu delicat și folosiți un detergent blând.

Păturile „King-size” se spală mai greu în mașina de spălat

În multe cazuri, spălarea unei plăpumi king-size acasă nu va fi o idee bună. Multe mașini de spălat acasă sunt prea mici pentru a lăsa suficient spațiu pentru ca o plapumă atât de mare să se miște în jurul tamburului.

În plus, dacă aveți o mașină de spălat cu agitator central, acesta poate împiedica, de asemenea, mișcarea plăpumii. Fără spațiu suficient pentru a se mișca prin apa cu săpun, plapuma nu va fi curățată corespunzător.

Dacă mașina de spălat are o capacitate mai mică, cel mai bine este să vă aduceți plapuma la o spălătorie cu mașini mai mari. Alternativ, ați putea lua în considerare posibilitatea de a o aduce la curățătorie.

Dantela este unul din obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat

În aproape toate cazurile, vă va fi mai bine dacă alegeți să spălați manual hainele din dantelă în loc să încercați să le curățați în mașina de spălat. Dantela, care poate fi confecționată din in, bumbac sau materiale sintetice, este o țesătură foarte delicată.

Poate fi ușor de agățat, rupt sau deteriorat în alt mod. Așa cum am împărtășit mai devreme, atunci când spălați articolele în mașina de spălat, acestea se freacă unele de altele sau ar putea fi prinse în cârlige sau fermoare. Dacă vă asumați acest risc cu articolele de dantelă, nu faceți decât să căutați probleme.

Vezi și: De ce să pui cuburi de gheaţă în maşina de spălat rufe. Motivul e neaşteptat, doar aşa vei proceda de acum

Spălarea manuală delicată este cea mai bună opțiune pentru curățarea articolelor delicate din dantelă și a altor articole de îmbrăcăminte.

Umpleți un lighean cu apă rece și puțin detergent ușor. Așezați articolul în cadă și lăsați-l să se înmoaie timp de 10-15 minute înainte de a-l agita ușor, nu frecați sau frecați, pentru că riscați să deteriorați dantela.

Scurgeți cada și umpleți-o din nou cu apă rece. Trageți ușor articolul prin apa curată pentru a clăti orice reziduu de săpun. Repetați până când toată apa rămâne curată. După ce ați clătit, stoarceți, nu stoarceți, pentru a îndepărta excesul de apă și așezați articolul la uscat.

Îmbrăcămintea sau lenjeria de pat etichetate ca fiind curățate numai la uscat

Orice articol cu o etichetă cu mențiunea „numai curățare uscată” nu trebuie curățat în mașina de spălat. Producătorul a ales să adauge această instrucțiune pe etichetă pentru a proteja articolul de îmbrăcăminte și pentru a-i păstra structura și integritatea.

Încercarea de a spăla aceste articole de îmbrăcăminte sau lenjerie de pat în mașina dumneavoastră pur și simplu nu este o idee bună. Deteriorările specifice care pot apărea vor varia în funcție de fiecare articol.

Unele dintre problemele potențiale pe care le-ar putea cauza spălarea acasă a unui articol care se curăță doar în uscat includ contracția, întinderea, formarea de grăunțe pe țesătură, schimbarea texturii țesăturii, sângerarea vopselelor sau distrugerea ornamentelor, cum ar fi paietele sau mărgelele.

Vezi și: Trucul bunicii pentru mașina de spălat rufe. Cum scoteau ele uleiul și mirosurile neplăcute

Deși curățarea uscată va fi mai scumpă decât spălarea articolului acasă, va fi mai puțin costisitoare decât ceea ce va trebui să cheltuiți pentru a înlocui o piesă de îmbrăcăminte deteriorată.

De asemenea, este posibil să observați că pe unele etichete se poate scrie „se recomandă curățarea în uscat”. Pentru aceste articole, este posibil să le puteți spăla în mașină folosind un ciclu delicat.

Cu toate acestea, este totuși probabil să obțineți cele mai bune rezultate dacă duceți haina la un profesionist pentru a fi curățată în uscat, deoarece acest lucru este cel mai recomandat de producător.

Concluzia

Acum că știi care sunt obiectele pe care să nu le speli niciodată la mașina de spălat, tot ce ai de făcut este să ții cont de recomandări și să eviți să le bagi în mașina de spălat. Spor la spălat!