Obiectele care nu trebuie curățate cu bicarbonat de sodiu. Nu mai face această greșeală
Dacă bicarbonatul de sodiu rezolvă multe dintre problemele din gospodărie, specialiştii spun că anumite obiecte nu trebuie curăţate niciodată cu bicarbonat de sodiu.
La ce nu trebuie să foloseşti bicarbonatul de sodiu
Deşi este de mare ajutor în multe dintre problemele casnice, bicarbonatul de sodiu trebuie evitat în anumite situaţii. Deşi îl foloseşti pentru ingienizarea suprafeţelor din baie sau bucătărie, pentru a reda albul rufelor îngălbenite sau pentru a curăta tigăile de grăsime, praful face minuni. Din păcate, unele obiecte nu trebuie să atingă bicarbonatul pentru că se pot deteriora.
Printre acestea se numără obiectele din argint. Se pare că praful este prea abraziv, motiv pentru care este foarte posibil ca acestea să se strice, mai ales dacă au şi pietre preţioase ca elemente decorative. Cel mai uşor şi sigur mod de a le curăţa este sarea. Desigur, în cazul obiectelor valoroase este indicat să fie duse la specialişti.
Vesela de aluminiu poate fi şi ea în pericol în cazul în care lăsaţi obiectele în apă cu bicarbonat. Este foarte important ca ele să fie clătite cu apă din abundenţă după ce au fost spălate cu această soluţie. În caz contrar, vor oxida iar vasele îşi vor schimba iremediabil culoarea.
Marmura nu trebuie nici ea curăţată vreodată cu bicarbonat de sodiu. Se pare că acesta poate duce, în timp, la deteriorarea ei, motiv pentru care este recomandat să se folosească doar detergenţi speciali. Tot în această categorie intră şi vesela aurită.
Întrebuinţări sigure ale bicarbonatului de sodiu
În cazul în care perdelele sau feţele de masă s-au îngălbenit, le poţi pune într-o soluţie din apă şi bicarbonat. Lasă-le pentru o noapte la înmuiat, apoi spală-le la un program normal. De asemenea, curăţă aragazul mai bine ca orice alt produs scump din magazine. Tot ce ai de făcut este să presari bicarbonat, să stropeşti totul cu oţet şi să laşi să acţioneze jumătate de oră. La final, şterge cu un burete şi clăteşte. Simplu, nu-i aşa?
Cuptorul cu microunde va fi şi el ca nou după ce vei pune un bol cu apă călduţă şi două linguri de bicarbonat în el. Programează să fiarbă pentru cinci minute, apoi lasă aburii să îşi facă treaba. Abia după 10 minute poţi deschide uşa şi clăti.
În cazul în care ai tăiat peşte pe tocător şi nu mai scapi de miros, spală-l cu o pastă formată din o lingură de sare, o lingură de apă şi una de bicarbonat. Lasă să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte cu apă fierbinte.