Obiectele care nu se curăță cu bicarbonat de sodiu, niciodată. Nu mai repeta aceste greșeli
Bicarbonatul de sodiu este util în foarte multe situații, de la a fi ingredient de bază pentru unele scruburi pentru față până la curățarea covoarelor sau împrospătarea mirosului dintr-o încăpere. Însă, există și obiecte care nu trebuie să atingă pulberea albă, altminteri se vor degrada.
Nu toate obiectele se pot curăța cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un real ajutor în gospodărie, dar ascunde și efecte negative. Chiar dacă unii îl consideră alternativa non-toxică pentru diferite soluții de curățare, acesta poate strica unele suprafețe dacă nu este folosit ”ca la carte”. Este vorba, de pildă, de aluminiu, care necesită mai multă grijă. În schimb, dacă procedura este rapidă și limpezești suprafață imediat după aplicarea bicarbonatului, nu vei întâmpina probleme. În caz contrar, obiectele de aluminiu vor oxida.
Nici argintul nu este un material cu care bicarbonatul să facă pereche bună. Unii susțin că procedura este abrazivă și deteriorează piesele. Este indicat ca obiectele de valoare să ajungă pe mâna unui specialist pentru a nu risca să le stricați. De asemenea, nici aurul nu este potrivit în combinație cu acest ingredient. Și marmura curățată cu bicarbonat de sodiu se poate deteriora.
Nu vă periați dinții direct cu bicarbonat
Din bătrâni se cunoaște, pe când pasta de dinți nu era accesibilă tuturor, că bicarbonatul o poate înlocui cu succes. Specialiștii nu aplaudă această schimbare. Pulberea albă nu ar trebui să înlocuiască pasta de dinți, iar amestecul cu suc de lămâie este, de asemenea, la fel de nociv.
„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.
Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.
Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie”, spune Conelia Vartolomei, medic stomatolog.
În plus, bicarbonatul de sodiu nu se folosește niciodată pe plită sau lemn, așa că încearcă să ștergi aceste suprafețe cu altfel de substanțe potrivite pentru asta.
Sticla sau geamurile nu trebuie să intre în contact cu bicarbonatul de sodiu, care este abraziv și poate strica astfel de suprafețe. Așa că apelează la soluții speciale pentru sticlă și geam.
Evită să pui bicarbonat de sodiu pe marmură sau lemn, pentru că poate distruge stratul protector, lasând în urmă zgârieturi.
Ar trebui să fii atent cu folosirea bicarbonatului de sodiu pe față și piele, pentru că folosit în mod excesiv poate dăuna, mai degrabă decât să facă bine.