Obiceiurile odioase ale oamenilor lui Nicolae Ceaușescu, la petreceri. Urinau în mâncare, în timp ce românii luau hrană pe cartelă

Obiceiurile odioase ale oamenilor lui Nicolae Ceaușescu, la petreceri. Urinau în mâncare, în timp ce românii luau hrană pe cartelă
Toți cei din anturajul lui Ceaușescu și nu numai au dus-o foarte bine în anii în care românii de rând aveau frigiderele goale din cauza rațiilor alimentare

Se zice că oamenii lui Nicolae Ceaușescu au dus-o chiar mai bine decât dictatorul însuși, în anii comunismului. În timp ce românii de rând, adulți și copii, sănătoși și bolnavi, dormeau cu burțile aproape goale, nomenclaturiștii se lăfăiau cu mâncăruri alese la discreție. Dădeau petreceri care deveneau adevărate orgii și făceau tot felul de lucruri odioase. Acestea sunt relatările unor martori ai acelor petreceri și sunt de-a dreptul șocante sau de necrezut.

Probabil ai ghicit. Este vorba despre relatările lui Mihai Pacepa, fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. El a fost omul de încredere al dictatorului până în 1978, când a fugit din țară și a cerut azil politic în SUA, de unde a început să facă o mulțime de afirmații care pentru mulți au părut incredibile la început. A scris și cărți în care și-a expus memoriile despre secretele care se ascundeau în spatele ușilor închise ale instituțiilor comuniste.

Una dintre acele cărți este Orizonturi roșii, iar aici a relatat și o petrecere dezlăunțuită la care a participat Nicu Ceaușescu, unul dintre fiii dictatorului, despre care s-a spus că era și cel mai răzvrătit dintre ei.

Nicu Ceașescu, sufletul petrecerilor dezlănțuite

Obiceiurile odioase ale oamenilor lui Nicolae Ceaușescu, la petreceri. Urinau în mâncare, în timp ce românii luau hrană pe cartelă
Se spune despre Nicu Ceaușescu că era cel mai răzvrătit dintre fiii dictatorului

A fost o petrecere secretă, la Atenee Pallace, la care a luat parte doar „lumea bună” din acele vremuri, adică nomenclaturiștii care se bucurau tot ce era mai bun, spre deosebire de restul românilor, care se chinuiau în frig iarna, fără gaz, fără curent electric suficient și cu frigiderele aproape goale. Iar asta e o realitate certă, pe care o știu toți cei care au trăit acele vremuri. Doar cei care s-au bucurat de favoruri pot spune azi că nu era așa.

Pacepa povestește că la această petrecere și-a făcut apariția Nicu Ceaușescu, deja luat bine de aburii alcoolului și foarte pus pe harță:

„ «Salve!», a zbierat el, uitându-se de jur-împrejur prin salon. «Am venit aici numai s-o ciocănesc pe gagicuţa asta şi ce găsesc nu este altceva decât o împuţită de contrarevoluţie în care este amestecat jumătate din guvern cu cei mai mari spioni, mocirlindu-se în scursurile capitalismului», a continuat Nicu, abia putând să vorbească inteligibil şi izbucnind într-un râs nebun. «Tu aşteaptă-mă afară, fofoloancă, târfuliţă mică. Am aici de rezolvat nişte treburi de stat, a spus el, conducându-şi amanta până la uşă»”, a povestit Pacepa.

Întrebat ce şi-ar dori să mănânce, fiul «conducătorului iubit” nu s-a lăsat prea mult invitat. «Stridii! Vreau stridii!» S-a decis Nicu, cu capul atârnându-i pe piept şi căzându-i dintr-o parte în cealaltă. Când o să crape bătrânul, o să mi te fac prim-ministru, Oprea»”, i s-a adresat unuia dintre cei prezenţi la petrecere.

Evident, era foarte îndrăzneț cu femeile, doar era fiul dictatorului și își permitea orice gest obscen față de ele. Nici ele nu se supărau, dar chiar dacă se simțeau incomod, nu prea aveau ce să spună sau să facă:

„Pocnind dn degete ca să fie stinse luminile, a aprins lumânările de sărbătoare. Toată lumea a aplaudat. Atunci s-a auzit un ţipăt. Am văzut că faţa Mioarei Avram era roşie ca focul, iar întregul ei trup era parcă încremenit. Mi-au trebuit câteva secunde ca să-mi dau seama că mâinile lui Nicu îşi făceau de lucru sub fusta ei.”

Nicu Ceaușescu s-ar fi ușurat pe mâncarea la care românii de rând nici nu visau în anii ’80

Obiceiurile odioase ale oamenilor lui Nicolae Ceaușescu, la petreceri. Urinau în mâncare, în timp ce românii luau hrană pe cartelă
Pacepa a dezvăluit cele mai „mondene” detalii despre viața lui Nicu Ceaușescu (cel din imagine)

Pacepa povestește că fiul dictatorului și-a făcut rău de cap cu acele stridii, iar nomenclaturiștii doar l-au aplaudat. E ca o poveste despre dictatori în stilul lui Gabriel Garcia Marquez:

„«Sunt doar proaspete şi crude, tovarăşe Nicu», a replicat chelnerul. «Au nevoie de condimente, bă, idiotule. Asta nu-i casă de pisici, e un club VIP. Apoi s-a căţărat cu greu pe masă şi a început să urineze pe ele, atent să „condimenteze»” fiecare stridie. «Haideţi, tovarăşi. Să servim câte o stridie», i-a îndemnat pe musafiri în timp ce încerca fără succes să ia una pentru el. Le-a trebuit ceva timp lui Andrei (n.r. – Ştefan Andrei, fost ministru şi fost viceprim-ministru în guvernele ceauşiste) şi lui Pacoste ca să-l aşeze pe Nicu înapoi pe scaun.«Nimeni nu mănâncă? Cui nu-i place condimentarea mea? Nimănui? Atunci le voi spăla». Şi Nicu a început să stropească cu un sifon peste stridii şi peste noi, cei aşezaţi în jurul mesei. Andrei şi Pacoste, pe jumătate beţi, se amuzau copios.”