Obiceiurile care îți mențin o minte ageră și după 80 de ani. Ce recomandă specialiștii
Specialiștii sunt de părere că trebuie să îți antrenezi creierul pentru ca, la 80 de ani, să te bucuri de o minte ageră și brici. Cercetătorii au descoperit 4 reguli după care toată lumea ar trebui să se ghideze. Cum îți antrenezi cerebelul să depună eforturi suficiente pentru a fi sănătos și la anii bătrâneții.
4 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a fi sănătos la 80 de ani
Din nefericire, problemele de memorie, demența, scleroza, Alzheimerul și toate celelalte afecțiuni sunt probleme cu care foarte multe persoane se confruntă, în anii bătrâneții.
Cu toate acestea, experții în domeniul sănătății sunt de părere că aceste boli se pot preveni din timp, dacă ne antrenăm cel mai important organ, creierul. Care sunt cele patru obiceiuri care te ajută să-ți antrenezi creierul și să fii cât mai longeviv posibil.
Învățatul unei limbi străine
Deși pare a fi un lucru destul de banal, învățarea unei limbi străine la o vârstă înaintată te ajută să-ți pui mintea la contribuție, iar în acest fel, îți vei antrena creierul cu aceste exerciții intelectuale extrem de utile.
Cercetătorii au dovedit că persoanele care învață o limbă străină contribuie la extinderea cortexului cerebral și la creșterea nivelului de activitate a creierului. Mai mult de atât, chiar și o conversație banală cu un străin poate stimula percepția vizuală, auditivă, fonemică și capacitatea de comprehensiune.
Meditația
Îți poți antrena creierul cu ajutorul meditației. Studiile arată că meditația ar spori cantitatea și densitatea de materie cenușie din zonele creierului responsabile de atenție și procesarea semnalelor senzoriale externe.
„Deși meditația este asociată cu senzația de împăcare emoțională și relaxare fizică, aceasta îmbunătățește inclusiv și abilitățile cognitive ale persoanei.”, susține neurofiziologul Sara Lazăr.
Încearcă mereu ceva nou
Un lucru pe care specialiștii îl recomandă este să încerci ceva nou. În acest fel, creierul va fi stimulat de apariția unor activități noi și solicitante, precum să practici un sport, să înveți să cânți la un instrument muzical sau să iei lecții de dans.
Toate aceste acțiuni grăbesc viteza de procesare a informațiilor, întăresc sinapsele și extind rețelele funcționale ale organului. Potrivit medicilor, creierul se dezvoltă atunci când încerci ceva nou, creează noi conexiuni între neuroni, care-ți vor fi utile în viitor.
Citește și Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a scăpa de durerile de cap. Recomandările medicilor
Relaxează-te și învață să nu faci nimic
Uneori ai nevoia să nu faci absolut nimic, pentru a-i permite creierului tău să se odihnească. Este indicat să dormi 8 ore pe noapte, să te odihnești și să pleci într-o excursie în mijlocul naturii, la munte sau în pădure, care să te ajute să te relaxezi.
Conform medicilor neurologi, două ore de tăcere pe zi accelerează dezvoltarea celulelor din hipocampus, o zonă a creierului asociată cu formarea memoriei.
De asemenea, dacă mergi pe jos în ritm alert, făcând 3 plimbări de câte 30 de minute pe săptămână, vei îmbunătăți funcțiile executive ale creierului tău cu 20%.