Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Crăciun 2023. Ce trebuie să faci ca să fii sănătos tot anul
Există câteva obiceiuri și tradiții în a doua zi de Crăciun 2023 pe care românii le respectă și în acest an ca să le meargă bine și să aibă parte de noroc anul următor. Crăciunul este despre căldura căminului, timp petrecut alături de cei dragi, Nașterea Domnului, dar și despre a fi mai buni. Aceste tradiții și obiceiuri se transmit din generație în generație și se fac pentru a avea noroc și prosperitate.
Credințe populare de Crăciun în lume
În Anglia, merele sunt adesea considerate un aliment norocos de consumat în perioada Crăciunului.
Alte dulciuri comune de Crăciun aduc, de asemenea, noroc. Se spune că cine refuză să mănânce plăcintă cu fructe uscate la masa de Crăciun va avea parte de ghinion.
De asemenea, vei avea o lună norocoasă în anul următor pentru fiecare casă unde mănânci o plăcintă cu fructe uscate în timpul sărbătorilor.
Conform superstiției engleze, consumul unui budinca de prune în ziua de Crăciun va aduce prietenie în anul care urmează. Desigur, aceste tradiții ar putea fi doar o scuză convenabilă pentru a savura delicii dulci de Crăciun.
Prognozele meteo în zilele de sărbătoare au fost întotdeauna populare.
Unii cred că dacă vântul de Crăciun va aduce noroc pe parcursul anului următor. Alții spun că vremea în cele douăsprezece zile ale Crăciunului determină vremea pentru lunile corespunzătoare din noul an.
Multe superstiții vechi se bazează pe ajutorul acordat unei femei necăsătorite pentru a-și găsi soțul viitor.
Femeile din unele culturi toarnă plumb topit în apă rece, iar forma pe care o ia determină inițialele bărbatului cu care se va căsători.
Te-ar putea interesa și: Oraşul din România care are brad de Crăciun şi în toaletele publice. Reacţia localnicilor. Foto
Similar, unele culturi cred că dacă o femeie decojește un măr într-o singură fâșie și aruncă coaja deasupra capului, forma cojii pe podea îi indică inițială viitorului soț.
Aruncarea pantofului poate, de asemenea, să facă același lucru. Conform tradiției germane, o fată care speră să se căsătorească cu iubitul ei ar trebui să arunce pantoful într-un păr de douăsprezece ori în timpul celor 12 zile ale Crăciunului; dacă pantoful rămâne vreodată în pom, dorința ei se va împlini.
O altă tradiție prevede că o femeie ar trebui să stea întinsă pe jos și să arunce pantoful peste cap. Direcția în care pantoful aterizează indică direcția de unde va veni adevărata sa iubire.
Copiii născuți de Crăciun – noroc sau ghinion?
Un copil născut în jurul Crăciunului poate fi considerat norocos sau ghinionist, în funcție de persoana întrebată. Este o credință comună în multe culturi că a avea un copil în ziua de Crăciun sau în Ajunul Crăciunului aduce noroc, dar aceasta nu este o credință universală.
Citește și: Cât se fierbe caltaboșul. Secretul gospodinelor din Ardeal
În Germania și Polonia, nașterea unui copil în cele douăsprezece zile ale Crăciunului poate duce la transformarea acelui copil într-un vârcolac.
În mod similar, grecii credeau odată că un bebeluș născut în acele zile ar putea deveni un monstru cunoscut sub numele de kallikantzari.
Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Crăciun 2023
Pe 26 decembrie este Soborul Macii Domnului și în această zi finii merg cu colac la nași – adică șapte pâini, un cocoș, sticle cu țuică și vin, o coastă de porc, câțiva cârnați și alte mărunțișuri.
Soborul Maicii Domnului sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu este adunarea la slujbă a credincioșilor în cinstea Maici Domnule.
În această zi nu sunt permise bârfa, înjurăturile sau răzbunarea și se spune că cei care se răzbună vor suferi pierderi.
De asemenea, dacă bate vântul în această zi, toamna care vine va fi furtunoasă și plină de ploi.
Nu se spală haine sub nicio formă astăzi și se spune că cei care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi sănătoși anul care vine.
Citește și: Cum se pregătește carnea de porc pentru afumat. Așa îi dai cel mai bun gust
Totodată, se spune în casele unde sunt fete nemăritate nu se toarce în această zi pentru că nu se vor mărita la anul.