În multe țări nordice, cum ar fi Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda, părinții au un obicei care poate părea ciudat pentru cei din alte colțuri ale lumii: bebelușii sunt lăsați să doarmă afară, chiar și în frig, în timpul somnului de prânz. Această practică a atras atenția internațională, devenind virală pe TikTok, după ce un tiktoker australian, Olly Bowman, a filmat mai mulți bebeluși adormiți în cărucioare pe străzile din Norvegia.
Pentru părinții din țările nordice, acest obicei este parte din rutina zilnică. Ei consideră că aerul rece este benefic pentru sănătatea copilului și că expunerea la temperaturi mai scăzute ajută la întărirea imunității acestora.
De multe ori, părinții lasă copiii afară să doarmă, în timp ce se relaxează la o cafea într-o cafenea sau se ocupă de alte activități în interior. Ei susțin că acest lucru le face micuții mai rezistenți la răceli și tuse.
Unul dintre motivele pentru care părinții din țările nordice aleg să lase bebelușii să doarmă afară este legat de calitatea somnului. Potrivit cercetătoarei finlandeze Marjo Tourula, bebelușii dorm mai mult și mai bine în aer liber, notează publicația Unilad.
Studiile arată că temperatura ideală pentru somn în aer liber este de aproximativ -5°C, iar acest mediu rece ajută la o odihnă mai profundă, probabil și din cauza hainelor groase care îi limitează mișcările. Acest lucru poate contribui la o înfășurare eficientă, fără riscul de supraîncălzire.
În ciuda argumentelor părinților și cercetătorilor, obiceiul de a lăsa bebelușii să doarmă afară nu a fost pe placul tuturor. Imaginile cu bebeluși lăsați singuri în cărucioare, în frig, au stârnit reacții confuze pe rețelele de socializare. Vezi AICI clipul video!
Mulți internauți s-au întrebat despre siguranța acestora, iar unii chiar au întrebat dacă ”bebeluşii nu sunt răpiţi în Norvegia?”. Cu toate acestea, părinții susțin că, deși pare neobișnuit, acest obicei ajută la dezvoltarea independenței și la întărirea organismului copilului, având în vedere că aceștia sunt expuși constant la un mediu mai curat și mai sănătos decât cel din interiorul încăperilor pline de alți copii.
Astfel, în ciuda surprizei pe care o provoacă acest obicei pentru cei din alte colțuri ale lumii, pentru nordici este doar o parte din tradițiile care au fost transmise de-a lungul generațiilor, iar beneficiile sunt deja demonstrate științific.
Citește și Ce s-a descoperit în creierul și plămânii bebelușilor nenăscuți. S-a întâmplat în premieră!