Tribunalul București a decis: Oana Zăvoranu va trebui să-i plătească Oanei Roman suma de 250.000 de lei, cu titlul de daune morale, în urma jignirilor adresate în mediul online. Niciun argument – interesul public, dreptul la libera exprimare și realizarea unui pamflet – nu a rezistat în fața judecătorilor.
S-a întâmplat pe 21 august 2021: Oana Roman a trimis-o în judecată pe Oana Zăvoranu, după ce aceasta din urmă a făcut în mediul online comentarii jignitoare la adresa ei. Fosta actriță de telenovele a lansat mai multe atacuri față de fiica ex-premierului Petre Roman pe Facebook, Instagram și YouTube.
Scandalul a luat naștere pe seama unor reclame pe care Oana Roman a ales să le facă la produse de slăbit și așa-zise diete minune. Bruneta nu s-a limitat la a contesta eficiența produselor promovate de colega din showbiz, ci a și insultat-o în repetate rânduri, fapt pentru care astăzi este bună de plată.
Pe 20 decembrie 2022, Oana Roman a câștigat procesul pe fond la Tribunalul București, în ciuda explicațiilor oferite de avocații pârâtei, care au susținut că fosta actriță doar a combătut promovarea produselor de slăbit care nu dau rezultatele promise. Totul, sub justificarea interesului public.
„În ceea ce priveşte contribuţia la o dezbatere de interes general, Tribunalul constată că pârâta (Oana Zăvoranu – n.r.) (…) (face – n.r.) afirmaţii care se îndreaptă împotriva persoanei reclamante, fără să aibă legătură cu activitatea pe care aceasta o desfăşoară”, au explicat judecătorii, potrivit Libertatea.
Însă argumentele nu s-au oprit aici. Oana Zăvoranu a susținut că mesajele ei ar fi protejate de articolul 10 din CEDO, care garantează dreptul la liberă exprimare.
„Tu ești suma shaormelor halite”/ „Hai treci la coțet”/ „O tupeistă, o mincinoasă, o obraznică infatuată și o miloagă”/ „Ce mândru tre să fie tac-tu când te vede cu ceaiu de căcare în mână”, sunt doar câteva dintre jgnirile adresate de Oana Zăvoranu.
Tribunalul București a stabilit că modul de adresare al Oanei Zăvoranu față de colega din showbiz nu reprezintă chestiuni de interes general, ci opinii, critici ale pârâtei cu privire la persoana, aspectul fizic al reclamantei, circumscriindu-se astfel unor judecăţi de valoare.
„Tribunalul (…) apreciază că reprezintă mai degrabă expresii jignitoare şi denigratoare la adresa şi persoana reclamantei şi nicidecum chestiuni a căror prezentare/dezbatere pe reţelele de socializare deserveşte interesul public (…).
Contrar susţinerii pârâtei, Tribunalul reţine că termenii injurioşi folosiţi de către pârâtă depăşesc limitele dreptului la liberă exprimare, fiind folosiţi cu intenţia clară, nedisimulată, de a contura o percepţie negativă asupra reclamantei, astfel se plasează, prin virulenţa şi plasticitatea lor, în afara protecţiei oferite de art. 10 CEDO”, au mai arătat judecătorii.
Oana Zăvoranu a mai pus comentariile negative făcute la adresa Oanei Roman pe seama realizării unui pamflet. Însă nici acest argument nu a rezistat în fața judecătorilor.
„Tribunalul apreciază că expresiile jignitoare nu fac parte din modalitatea de redactare a unei astfel de scrieri satirice. Sub acest aspect, Tribunalul are în vedere că pamfletul reprezintă o specie literară în versuri sau în proză, prin intermediul căreia scriitorul înfierează anumite tare morale, concepţii politice, aspecte negative ale realităţii sociale, trăsături de caracter ale unei persoane. Discursul pamfletar se compune dintr-o serie de mijloace expresive, care generează semnificaţii şi conduc la configurarea semnificaţiei generale a mesajului, iar ironia este elementul de bază al pamfletului, exteriorizând atitudinea autorului faţă de subiectul abordat şi influenţând atitudinea publicului.
De asemenea, mărcile stilistice, elementele oralităţii, figurile de stil, jocurile de cuvinte constituie mijloace de sporire a expresivităţii în discursul pamfletar.
Or, în cauză pârâta, autoarea presupusului pamflet, utilizează expresii, respectiv asocieri de cuvinte cu impact ofensator şi denigrator (cretină, tupeisto, țăranco, gloabe, sărăcie), care reprezintă adevărate critici, în primul rând, cu privire la aspectul său fizic, respectiv la calităţile sale ca om, situate într-o paletă lingvistică străină de conţinutul şi mesajul structurii satirice şi moralizatoare a pamfletului”, a transmis Tribunalul București.
Decizia în primă instanță a fost luată la începutul lunii mai 2024, când Tribunalul București i-a dat câștig de cauză Oanei Roman. Hotărârea nu este definitivă, urmând să se judece recursul Oanei Zăvoranu, stabilit să aibă loc pe data de 21 iunie 2024.
Tribunalul București a hotărât ca Oana Zăvoranu să-i plătească reclamantei daune morale în valoare de 25.000 de lei. Fosta actriță de telenovele încearcă să scape de această plată sau, cel puțin, să i se diminueze suma totală. Rămâne de văzut dacă avocații vor reuși să-i înduplece pe judecători.
În plus, judecătorii au obligat-o pe Oana Zăvoranu și să șteargă comentariile jignitoare făcute la adresa Oanei Roman de pe toate platformele sociale.