O frescă din Mănăstirea Visoki Dečani a adus multe întrebări oamenilor de știință. Secretul divin pe care îl ascunde pictura.
Mănăstirea Dečani, situată între orașele Peć și Đakovica în Kosovo, este un lăcaș de cult ortodox sârb fondat în secolul al XIV-lea de regele Ștefan Dečanski.
Construcția sa a durat opt ani, din 1327 până în 1335. În anul 1350, interiorul bisericii monastice a fost decorat cu mai mult de 1000 de fresce. Astfel, este considerată una dintre cele mai bogate din Europa în ceea ce privește numărul frescelor. Lăcașul de cult este cunoscut pentru ”Fresca Răstignirii”, în care unii ufologi au identificat un obiect similar unei rachete gata de zbor. Fresca respectivă a fost fotografiată în 1964 de Alexander Paunovici, un student la Academia de Belle Arte din fosta Iugoslavie, care a folosit un teleobiectiv pentru a observa frescele aflate la aproximativ 15 metri înălțime, potrivit serbia.com.
De altfel, frumusețea și unicitate frescei au făcut ca oamenii să vorbească despre Serbia ca țară care păstrează dovezi puternice despre existența extratereștrilor. Un număr mare de oameni de știință din întreaga lume au atribuit trăsături neobișnuite aspectului acelor obiecte regăsite în pictură, susținând că reprezintă o dovadă incontestabilă a vizitei ”străinilor” pe Pământ. Însă, în vreme ce unii oameni de știință compară obiectele stranii de la stângă și dreapta lui Iisus cu navele spațiale în care extratereștrii străbat lumea, majoritatea experților sunt de părere că este vorba despre corpurile cerești.
Istoricii sârbi explică detaliile controversate ca o dorință a artiștilor de a arăta, într-un mod neobișnuit, că Soarele și Luna au suferit din cauza răstignirii Mântuitorului. Exact acest mod extraordinar de prezentare a corpurilor cerești a născut multiple teorii ale conspirației care au adus mănăstirea sârbă în legătură cu creaturi din spațiu.