Ce anunța o știre de acum un an? Pandemia era în prim-plan în viziunea lui Alexandru Rafila și nu numai. Ce ne sfătuia atunci acesta și ce ar trebui să facă acum românii ca să se simtă în siguranță?
Gripa a fost întotdeauna grija supremă a tuturor țărilor din lume. Aproximativ un miliard de cazuri anual sunt în grija medicilor. Din acestea, între 3-5 milioane sunt extrem de severe, numărul deceselor ajungând la 650 de mii. „Omenia se va confrunta cu o pandemie de gripă”, anunțat anul trecut specialiștii. În acest context, a fost lansat un plan global menit să protejeze oamenii.
„Fiecare țară ar trebui să ia măsuri de prevenție: să asigure vaccinuri și să doteze spitalele cu aparatură. Să existe înțelegeri făcute cu producătorii în privința distribuirii vaccinurilor, accesibilitatea la medicamente, posibilitatea spitalizării cu inclusiv cu asigurarea suportului respirator pentru un număr mare de pacienți și resurse financiare. Singurul mod în care poți să-ți dai seama că planul e eficient este să faci exerciții ca și când ar exista un virus pandemic. Există un anumit nivel și de imunitate”
Alexandru Rafila
Amintim că România se află de azi, 16 martie, în stare de urgență. Klaus Iohannis a susținut că este foarte important ca măsurile să fie luate din timp, astfel încât să prindă. Pentru a putea face posibilă lupta, cu toate instrumentele prevăzute de lege, șeful statului a declarat că a decis să decreteze starea de urgență de la începutul săptămânii acesteia.
Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că: ”Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.