O nouă taxă în România. Ce se întâmplă acum: legea va fi adoptată

de: Năstase Mirabela
13 07. 2020

În țara noastră va apărea o nouă taxă, și anume, cea pentru peturi, sticle și doze de aluminiu. În plus, cei care trăiesc în România vor fi obligați să o achite.

O nouă taxă în România

Proiectul privind taxa pentru PET-urile din România nu a fost înscris în programul de relansare a economiei. Acesta se afla pe lista politicienilor de mai multă vreme. Mai exact, proiectul ar fi trebuit să fie prezentat încă din primăvara anului trecut. Dar până acum, toate inițiativele de acest gen au fost sortite eșecului.

De puțin timp, autoritățile au promis că taxa pentru peturi, sticle și doze din aluminiu va intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2021. Conform oficialilor, de la începutul anului viitor, pentru fiecare ambalaj, comercianții vor reține o garanție, iar în momentul în care recipientul este returnat, clientul își primește banii înapoi.

Este un material rezistent

PET – Tereftalatul de polietilena⁠(en) – este un plastic folosit pe scară largă pentru ambalaje, cu denumirea științifiă Polyethylenterephthala.

PET (tereftalatul de polietilenă) este un material extrem de rezistent. În natură, acesta durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani. Cu alte cuvinte, puteți fi siguri că sticla pe care tocmai ați aruncat-o la coș va supraviețui intactă mai mult timp decât a trecut de la întemeierea Moldovei și a Țării Românești!

PET-urile sunt reciclabile

Cu toate că este atât de rezistent la degradare, PET este 100% reciclabil! Și ce se face oare din ambalajele reciclate? Dacă aveți prin casă o jachetă de fleece ( „polar”, cum i se mai spune), este posibil ca ea să fie produsă din… sticle de PET reciclate! PET și poliesterul textil sunt de fapt același material, doar că prelucrat altfel. Aproximativ 60% din producția mondială de PET/poliester din surse naturale este utilizată la fibrele textile, astfel că cel mai probabil, rochia dumneavoastră este din poliester „extravirgin”, ca să o numim așa. Dar există mari producători de îmbrăcăminte care folosesc exclusiv fibre obținute din PET/poliester reciclat.