Alertă meteo în România. Vin furtunile: județele aflate în cod portocaliu

Cod portocaliu de furtună, Alertă meteo de la ANM. Ce județe vor fi afectate

După câteva săptămâni în care ploile și viiturile au făcut prăpăd în vestul și nordul României, vremea rea se întoarce. ANM a actualizat, duminică, avertizarea de ploi torențiale. Cod portocaliu în 9 iudețe și Cod galben în mai bine de jumătate din țară.

Alertă meteo în România: Cod portocaliu în 9 județe – furtuni, descărcări electrice, vijelii și grindină

Administrația de Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică pentru intervalul 12 iulie, ora 12:00 – 12 iulie, ora 18:00. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului, care se vor manifesta în Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei.

„Instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp”, informează ANM.

Cod portocaliu

Meteorologii anunță instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului în intervalul 12 iulie, ora 14:00 – 12 iulie, ora 18:00 în județele Covasna, Harghita, Brașov, dar și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș.

„Vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp”, notează specialiștii.

În județele Mehedinți, Dolj și Olt, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55…65 km/h. În regiunile vestice, nordice și centrale, vremea se va răci semnificativ. În cele sud-estice, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală(ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități.

Vremea se răcește și în București

Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat duminică seară, în Capitală, și se va manifesta la început prin intensificări ale vântului, vijelii, apoi, în partea a doua a zilei, vor apărea averse cu caracter torențial, descărcări electrice și posibil grindină. Se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp. Mimina zilei va fi de 15…16 grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI