Noua stație de metrou din București: ce sector promite „revoluția”

Noua stație de metrou din București: ce sector promite „revoluția”

Capitala urmează să aibă o nouă stație de metrou la suprafață în prelungirea stației Berceni, care este acum capăt de linie, cel puțin așa promite Primăria Sectorului 4. Când va fi gata.

Când vine vorba despre acest proiect misterios, nimeni nu știe însă sigur cum stă treaba. Încă nu se ştie cât va costa noua staţie şi nici unde va fi amenajată parcarea în care şoferii să-şi lase maşinile pentru a continua drumul spre oraş cu metroul.

Primăria Sectorului 4  s-a angajat să plătească integral lucrările, deși nu are încă o estimare de cost. Metrorex ar urma să primească stația în concesiune și să pună pe traseu două trenuri, care să preia călătorii la fiecare sfert de oră. Acest proiect va veni în ajutorul zonelor rezidențiale limitrofe Capitalei, însă abia peste trei ani.

Metrorex anunţă că în 2021 va deschide prima staţie de metrou supraterană, la jumătatea distanţei dintre staţia Berceni, ultima din magistrala 2, şi Șoseaua de Centură.

„Cea de-a doua linie va fi construită ulterior din finanţare pe care o va avea Metrorex de la bugetul de stat, fonduri nerambursabile”, a declarat Dumitru Şodolescu, director general Metrorex.

Metroul ar urma să plece din noua staţie la fiecare 15 minute. Parte din infrastructura necesară acestui proiect deja există: o linie de transport tehnic ce ar urma să fie dublată cu încă o cale de rulare. Accesul pietonilor se va face prin două pasaje. Tot aici va apărea şi o zonă tip park&ride, unde oamenii să-şi poată lăsa maşinile ca să plece la serviciu cu metroul.

Pentru şoferii din localităţile din sudul Bucureştiului, intrarea în oraş este, în fiecare dimineaţă, o probă a nervilor. Se circulă foarte greu. O oră jumate-două, spune un șofer.

Primăria a plătit deja pentru studiul de fezabilitate 1 milion 300 de mii de lei. Ideea metroului dus până la Centură are aproape 30 de ani.

„Această investiţie cu certitudine nu are cum să fie o avere. Avem de construit un peron, o automatizare. Avem de creat facilităţile pentru următoarea linie de metrou”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Proiectul prevede şi o parcare de tip Park and Ride. Adică şoferii să-şi lase maşinile aici şi să-şi continue drumul cu metorul. Autorităţile, însă, nu ştiu unde vor contrui această parcare, ţinând cont că şi deoparte şi de alta a şoselei Berceni sunt ridicate clădiri.

Lucrările la noua staţie ar urma să înceapă anul viitor şi să se încheie în 2021. Nu au fost lansate termene şi pentru construcţia parcării şi a celei de a doua linii de metrou.