Banca Națională a României a anunțat că a lansat o nouă monedă de argint în România. Va fi foarte rară și este dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika.
Vladimir Ghika este o figură emblematică în istoria culturală și religioasă a României. Moneda este realizată din argint pur, motiv pentru care devine o parte integrală a patrimoniului numismatic național.
Noua monedă lansată de BNR nu are rol de instrument financiar, ci este un omagiu adus istoriei și culturii românești. Aceasta îmbină valoarea materială cu cea simbolică, fiind deja o monedă foarte dorită de colecționari.
Valoarea nominală a monedei este de 10 lei, este rotundă cu un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame. Totodată, design-ul acesteia este gândit pentru a reflecta importanța lui Vladimir Ghika.
Pe avers regăsim statuia sa din București, stema României, valoarea nominală și inscripția „ROMANIA”. Pe revers regăsim portretul lui Vladimir Ghika însoțită de inscripția „150 DE ANI DE LA NASTERE”.
BNR a pus în circulație 5.000 de bucăți, iar fiecare monedă este disponibilă la prețul de 490 de lei, fără TVA. Acestea sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de o broșură de prezentare detaliată și un certificat de autenticitate.
Cea mai valoroasă monedă din România este considerată a fi „polul lui Carol I”, având o valoare nominală de 20 de lei. A fost emisă în anul 1868 și purta efigia domnitorului român.
Moneda are 6,45 grame, făcută 90% din aur și 10% din cupru. A fost emisă în maxim 200 de exemplare și făcea parte din planul domnitorului de sfidare a Imperiului Otoman și de acțiune independența.
Această rară monedă nu a fost pusă niciodată în circulație, ci a fost trimisă spre topitorii turcești, iar foarte puține exemplare au supraviețuit. Moenda are valoare istorică, deoarece prefigura independența României.
Citește și: Moneda din România pe care a ajuns să se ceară o avere. Cine ar plăti 75.000 de euro pe ea? E specială
În legătura cu valoarea ei, cota ei ar fi la 250.000 de euro, dar BNR dispută această valoare și o estimează la circa 100.000 de euro. Cu toate acestea, nu a fost atinsă niciodată această valoare. Maximul ei a fost de 32.500 de euro în 2010.