28 ian. 2024 | 20:27

O nouă monedă a fost lansată în România. Mugur Isărescu a făcut anunțul

News
O nouă monedă a fost lansată în România. Mugur Isărescu a făcut anunțul
Mugur Isărescu, guvernator BNR

Banca Națională a României (BNR) a marcat finalul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” printr-un gest simbolic deosebit. Expoziția, desfășurată timp de patru luni la Muzeul Național de Artă din Timișoara, a fost onorată cu lansarea unei monede de argint care poartă chipul celebrului sculptor român, Constantin Brâncuși.

Moneda lansată recent în România

La încheierea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, care a avut loc la Muzeul Național de Artă din Timișoara, Banca Națională a României (BNR) a emis o monedă specială de argint în onoarea sculptorului român Constantin Brâncuși.

Moneda, prezentată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, este o ediție limitată, cu numai 5.000 de exemplare disponibile. Aceasta prezintă pe față portretul celebrului artist, iar pe revers se află imaginea Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Colecționarii și admiratorii artei lui Brâncuși vor putea achiziționa moneda la prețul de 547,40 lei începând cu data de 30 ianuarie. Aceasta va fi disponibilă în sucursalele BNR din orașele București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța.

Lansarea acestei monede reprezintă un omagiu adus moștenirii culturale și artistice a lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului al XX-lea, marcând totodată importanța artei și a patrimoniului cultural românesc.

CITEȘTE ȘI: Mugur Isărescu, omul din spatele BNR-ului, știe ce se va întâmpla cu prețurile în România. Fii atent

Legătura lui Mugur Isărescu cu mare sculptor român

În cadrul ceremoniei de închidere a expoziției dedicate lui Constantin Brâncuși, „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a adus un omagiu marelui sculptor și artei românești.

Mugur Isărescu a subliniat semnificația culturală profundă a expoziției, evidențiind că aceasta va rămâne în conștiința culturală a României pentru mult timp. El a menționat și legătura personală pe care o simte cu Brâncuși, având rădăcini în aceeași zonă a țării cu sculptorul.

În discursul său, Isărescu a evidențiat că expoziția a fost o reușită excepțională, iar implicarea persoanelor și instituțiilor în organizarea ei merită toată recunoștința.

Economistul a remarcat, de asemenea, că atât despre expoziție, cât și despre Brâncuși, au scris publicații internaționale prestigioase, cum ar fi Financial Times, subliniind importanța simbolurilor culturale pentru încrederea națiunii.

Guvernatorul BNR a subliniat faptul că, sculptorul Constantin Brâncuși, prin puterea artei și personalității sale, reprezintă o sursă extraordinară de inspirație, chiar și pentru lumea financiară.

„Mă aflu astăzi aici, la închiderea expoziţiei care va rămâne în conştiinţa culturală a ţării României pentru multă vreme de acum încolo. Expoziţia este o reuşită excepţională şi o spun ca un uşor cunoscător, am rădăcinile în zona în care s-a născut şi Brâncuşi.

Persoanele şi instituţiile implicate în organizare merită felicitările şi recunoştinţa noastră, a celor care am putut să ne bucurăm de această frumoasă realizare culturală.

Am remarcat în zilele din urmă că despre această expoziţie şi despre Brâncuşi au scris cele mai prestigioase publicaţii internaţionale cum ar fi Financial Times (…)

Am înţeles de mult că simbolurile culturale sunt esenţiale pentru încrederea românilor în ei, pentru încrederea noastră în noi înşine ca naţiune. Brâncuşi, prin puterea artei şi personalităţii sale, este o extraordinară sursă de inspiraţie, inclusiv pentru noi, chiar dacă suntem bancheri”, a declarat Mugur Isărescu, duminică, la Timişoara.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială. Cine l-a făcut omul de azi în BNR

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Un nou tip de Carte de Identitate pentru români. Data până la care trebuie schimbate actele
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
UE a dat ordin. Regulile devin lege în România. Oamenii vor fi despăgubiți
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
MILIOANE DE PENSIONARI află adevărul! CNPP raportează o SCĂDERE DRAMATICĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro