Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu anunță continuarea reformei în educație. Recent anunța modul în care se vor desfășura cursurile din anul școlar 2022-2023. Predarea va fi baza a cinci module. Încă nu se știe cum se vor organiza școlile în acest sens. Dar nici cum se vor stabili criteriile, pe marginea cărora, își vor lua vacanțe diferențiat. Sorin Cîmpeanu anunță posiblitatea introducerii unei noi materii. Este vorba de cursurile de prim ajutor. Conform celor declarate, acestea ar putea începe din septembrie 2023.
Școlile sunt locul în care copiii își petrec cea mai mare parte a timpului învățând, jucându-se și făcându-și prieteni. Prin urmare, școlile sunt un loc în care copiii, în special cei mai mici, sunt vulnerabili la răniri și boli.
Acest lucru face ca îngrijirea de prim ajutor să fie o cerință pentru profesori și personalul școlii. Cadrele didactice și alt personal școlar pot oferi îngrijiri prompte de prim ajutor în absența profesioniștilor din domeniul sănătății.
După cum știm cu toții, copiii sunt vulnerabili la multe tipuri de leziuni și accidente. Acestea pot varia de la leziuni minore până la accidente majore, care duc la hemoragii și oase rupte. Majoritatea leziunilor în rândul elevilor sunt legate de exercițiile fizice și alte activități în aer liber, dintre care 20% au loc în timpul orelor de școală.
Cursurile de prim ajutor reprezintă tratamentul medical acordat unei persoane care suferă o rană sau o boală subită înainte de sosirea ajutorului medical profesionist. Scopul principal al primului ajutor este de a diminua suferința, de a accelera procesul de vindecare și de a minimiza daunele.
Majoritatea școlilor au ar trebui să aibă în incinta școlii profesioniști calificați în domeniul sănătății. Din păcate, în școlile din România medicii sau asistentele medicale sunt puțini, sau chiar deloc.
În acest context, conform Edupedu.ro, la nivelul Ministerului Educației s-a luat decizia de a implementa cursurile de prim ajutor. Anunțul a fost făcut chiar de Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook, după ce a avut loc un curs pilot pe 11 mai, la Școala Gimnazială „George Călinescu” din București. Conform ministrului, au participat 160 de elevi din ciclul primar și gimnazial, organizați in 16 grupe.
„În acord cu politica Ministerului Educației și obiectivele proiectului „România Educată” de a face învățarea relevantă pentru nevoile de viață ale copiilor și tinerilor – nu doar teorie, ci și abilități practice, apreciez deschiderea partenerilor guvernamentali, dar și disponibilitatea celor din mediul economic și din societatea civilă pentru promovarea unor module-pilot ce vor putea fi integrate în disciplina „Educație pentru viață” în planurile de învățământ la care se lucrează și care vor fi implementate începând cu septembrie 2023.
Alături de module precum educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă, vor putea fi incluse și module de educație pentru situații de urgență și pentru acordarea de prim ajutor.”, scrie Sorin Cîmpeanu pe Facebook.
Proiectul, mai spune Sorin Cîmpeanu, a fost demarat la inițiativa Departamentul pentru Situații de Urgență, prin fundația SMURD, cu sprijinul Kaufland România. Rămâne de văzut care va fi forma de implementare și cum se vor derula cursurile de prim ajutor, din septembrie 2023.