O nouă lovitură pentru Ion Iliescu. Ce se întâmplă de când fostul preşedinte nu a mai apărut în public

de: Cătălina Burghelea
14 08. 2022

Numele lui Ion Iliescu este din nou în centrul atenției, după ce Dosarul Revoluției a fost retrimis în judecată. Fostul președinte al României este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității, alături de Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministrul de la acea vreme, și generalul Iosif Rus. Cu toate acestea, un specialist semnalează un lucru surprinzător despre politicianul în vârstă de 92 de ani. Ce se întâmplă de când Iliescu nu a mai apărut în public.

Ce s-a aflat despre Ion Iliescu

Ion Iliescu este contestat de foarte mulți români, prin prisma evenimentelor din 1989. Deși a avut funcții cheie după Revoluție, un specialist de la București a făcut o dezvăluire de ultim moment despre fostul președinte: nu sunt puțini cei care nu știu cine este, de fapt. Afirmația îi aparține sociologului Alfred Bulai și se referă la modul în care tinerii se raportează la istoria recentă a țării noastre. Acesta susține că generația tânără nu cunoaște cine este primul președinte al României după evenimentele tragice din ’89 și are o explicație pentru asta.

„Studenții mei și ai tăi, mulți dintre ei nu știu nici cine e Ion Iliescu, nu mai vorbim de informații despre Nicolae Ceaușescu. Păi, Iliescu nu a mai apărut de când eram în școala generală. Unii nici nu s-au născut când Iliescu a dispărut din viața publică”, a declarat Alfred Bulai la Dc News.

Dosarul Revoluției din 1989 a ajuns din nou în instanță

La începutul lunii august, Parchetul General a anunțat trimiterea în judecată a mai multor inculpați în „Dosarul Revoluției”, printre care se numără și fostul președinte Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității. Astfel, prin rechizitoriul Secției parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic „Revoluția română din decembrie 1989” sunt vizați Ion Iliescu – fost președinte al României; Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și Iosif Rus – general (rtr.) – fost șef al Aviației Militare.

Ce acuzații i se aduc fostului președinte

În calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, Ion Iliescu a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat), asumându-și, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Faptele au generat și amplificat psihoza terorismului, stare cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid. Prin urmare, în perioada 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.