O mare fabrică din România a fost vândută. E vorba despre o tranzacţie de zeci de milioane de euro
Așa cum anunțam și anul trecut, una din marile companii producătoare de zahăr, Tereos, a încercat de mai bine de un an să vândă activitățile sale din România, ca parte a unei strategii mai ample de reducere a gradului de îndatorare. Este vorba de una din cele mai mari fabrici, situată în Ludus, și una dintre ultimele două fabrici de prelucrare a zahărului rămase în România. Producția de aici a avut de suferit și din cauza reducerii constante a suprafeței de teren cultivate cu zahăr din țară. Conform unui comunicat emis de Tereos, fabrica a fost, în cele din urmă, vândută unor investitori locali români, într-o tranzacție de zeci de milioane de euro.
Gigantul Tereos se retrage din România
În luna mai a anului trecut, reprezentanți ai Guvernului României erau trimiși la gigantul francez Tereos spre a negocia preluarea unui pachet de acțiuni în cadrul fabricii de prelucrare a zahărului de la Luduș, a doua fabrică rămasă activă pe piața românească de profil.
Așa cum scriam și atunci într-un alt material, statul român încerca să prevină închiderea rafinăriei de zahăr Luduș, care producea în urmă cu 11 ani 34.000 de tone de zahăr din sfeclă pe an, acoperind mai mult decât necesarul de pe piață de zahăr prelucrat, adică aproximativ 25% din necesarul cotei de uz intern de zahăr.
Deși premierul Nicolae Ciucă ar fi delegat Ministerul Agriculturii să negocieze cu francezii modalități de a menține Rafinăria de zahăr Luduș în producție, pentru a putea acoperi necesarul intern de zahăr, negocierile au eșuat în cele din urmă.
Apoi, conform Tereos, au urmat alte negocieri, de data asta cu fermierii locali, dar se pare că și aceste negocieri au căzut din motive de finanțare, iar fabrica, care avea o capacitate de 60.000 de tone de zahăr, și-a redus puternic volumele în ultimii ani, a precizat purtătorul de cuvânt al Tereos.
În luna octombrie a anului trecut, Tereos declarase că a ajuns la un acord cu un grup de fermieri români pentru a-și vinde fabrica din Luduș, una dintre ultimele fabrici de prelucrare a zahărului rămase dar, mai spuneau reprezentanții gignatului, „fermierii nu au găsit finanțare și nici sprijin din partea statului, așa că ne reluasem planurile de închidere a fabricii când cei doi investitori au venit cu o ofertă”. Închiderea sa definitivă fusese planificată pentru începutul anului 2023.
Fabrica de la Luduș a fost vândută într-o tranzacţie de zeci de milioane de euro
Ieri, 1 februarie, gigantul francez Tereos a anunțat că doi investitori români vor prelua activitățile fabricii din Luduș, pe care plănuia să o închidă de peste un an, ca parte a unei strategii mai ample de reducere a datoriilor.
Cumpărătorii sunt Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agro-alimentar, a precizat într-un comunicat Tereos. Mihaela Neagu a fost citată spunând că nu intenționează să reducă locurile de muncă și că vor începe negocierile cu fermierii în zilele următoare, în condițiile în care urmează să fie contractată sfecla de zahăr pentru campania de toamnă 2023.
„Best Achiziții”, o companie fondată de Mihaela Neagu, a preluat anul trecut o altă fabrică de zahăr din România, Bod Sugar, potrivit datelor. Despre Mihaela Neagu se mai știe că, prin alte companii intermediare, ar mai avea în derulare anumite contracte cu statul român.
Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume după volum, a cesionat active internaționale, inclusiv activitățile sale de amidon din China, pentru a ușura datoriile mari ale grupului și pentru a crește profitabilitatea.
A existat interes de cumpărare și din partea grupului românesc Scandia Food, dar directorul general Andrei Ursulescu a declarat atunci pentru Reuters că „Scandia Food dorea să vadă fabrica în producție pentru a face o evaluare și că prețul cerut de Tereos era relativ prohibitiv”.
Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii financiare ale vânzării, dar este mai mult ca sigur că este vorba de o tranzacţie de zeci de milioane de euro. Se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată săptămâna viitoare.