Fabrica uriașă din România care se închide! La începutul acestui an, Tereos, grupul francez de zahăr și etanol, încheia un acord cu cooperativa de cereale Axereal. Prin acord francezii vindeau participația în afacerea de malț a acesteia. Tot atunci aveau loc consultări cu sindicatele cu privire la un plan de închidere a activităților sale de zahăr din România. Ulterior, așa cum scriam în mai, Guvernul intra în negocieri cu Tereos pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduș. Este cea de a doua mare fabrică producătoare din România. Conform ultimelor informații fabrica de la Luduș este fabrica uriașă din România care se închide. Mulți oameni vor rămâne fără loc de muncă, iar statul va pierde sume considerabile.
Tereos este al doilea mare producător de zahăr din lume în funcție de volum. Încă de la finele lui 2021 a întreprins o revizuire amplă a activităților sale după o remaniere a conducerii de vârf la sfârșitul anului 2020.
Noua echipă, care își exprimase îngrijorarea cu privire la datoriile mari ale grupului, a făcut din reducerea efectului de levier una dintre prioritățile sale principale. În septembrie 2021, Tereos a anunțat că va vinde participația minoritară pe care o deține în două întreprinderi comune de amidon din China. Procesul de vânzare era ca parte a reorganizării.
Tot atunci Tereos declara că a încheiat un acord cu Axereal, principalul colector de cereale din Franța. Acrodul stabilea ieșirea companiei din parteneriatul lor început în 2014. Tereos și-a va vândut participația de 11,7% din Copagest, holdingul Boortmalt, afacerea de malț a Axereal. În celai timp lua decizia de a cumpăra participația de 2,8% deținută de Axereal în Tereos Agro-Industries.
„În urma acestei tranzacții, vom încheia parteneriatul nostru cu Axereal. Vom ieși complet din activitatea de malț”, a declarat Tereos în document.
În plus, Tereos preciza că este „în proces de consultare a organismelor reprezentative ale angajaților în vederea prezentării proiectului de potențială închidere a activităților sale în domeniul zahărului din România, în contextul unor perspective pesimiste.”
„De la achiziția sa de către Tereos, fabrica de zahăr Luduș din România s-a confruntat cu dificultăți. În principal din cauza reducerii constante a suprafețelor de sfeclă de zahăr, în ciuda mai multor acțiuni de atenuare, și a acumulat pierderi substanțiale”, a precizat Tereos în septembrie 2021, conform Reuters.
Ulterior, în ianuarie anul acesta, Tereos anunța decizia clară de restructurare și posibil închidere de finitivă a complexul de la Luduș. Având în față o posibilă criză, Guvernul României își delega reprezentanții pentru a negocia preluarea fabricii.
În mai relatam despre aceste negcorieri, surse din guvern spunând că existau toate șansele ca aceasta să se întâmple. Rafinăria deținută de grupul francez, producea aproximativ 25% din necesarul cotei de uz intern de zahăr. Dar, odată cu închiderea acesteia România ar putea intra într-o adevărată criză.
Negocierile dure au durat până ieri, pe 30 septembrie, zi în care Tereos a decis să închidă și să demonteze fabrica sa din România. Se pare că discuțiile cu o companie locală interesată să preia fabrica nu au reușit să se finalizeze. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al francezilor.
Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume după volum, declarase la începutul acestui an că intenționează să închidă fabrica de la Ludus. Ministrul român al agriculturii de la acea vreme a declarat ulterior că este în contact cu Tereos pentru a încerca să salveze fabrica de zahăr.
„Ministrul român al Agriculturii detașase o firmă privată pentru a studia achiziția Tereos România. Am fost deschiși la această posibilitate.
Dar compania privată ne-a spus că nu poate continua proiectul de achiziție. Problema nu a fost prețul, ci mai ales momentul. Pierduseră o campanie (de sfeclă de zahăr).”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Tereos.
Compania interesată a fost grupul românesc Scandia Food, care analizează în mod activ potențiale achiziții pentru a-și consolida afacerile. Directorul executiv Andrei Ursulescu a declarat că Scandia Food a dorit să vadă fabrica în producție pentru a face o evaluare:
„Prețul cerut de Tereos era relativ prohibitiv pentru ceva la care nu ni s-a dat acces pentru a efectua o evaluare tehnică. Am propus o amânare. Până la un moment în care vom putea vedea că funcționează.
Ei doreau o ofertă obligatorie semnată până la 31 octombrie. Vroiau și un acord semnat până la 30 noiembrie. Am încheiat deja 7-8 tranzacții, nu am ajuns niciodată la un acord într-un timp atât de scurt.”, a declarat Andrei Ursulescu pentru Reuters.
Fabrica, care în 2020 avea aproximativ 180 de angajați este una dintre ultimele două fabrici de prelucrare a zahărului rămase în România. Fabrica uriașă din România care se închide a înregistrat pierderi. Acestea au venit pe fondul reducerii constante a suprafeței de teren cultivate cu zahăr în țară.