O femeie însărcinată din Iași, amendată fiindcă nu purta corect masca de protecție: „Nu puteam să mai respir”

de: Ionuț Vieru
16 06. 2021

O femeie însărcinată din Iași a dat în judecată Poliția Locală deoarece a fost amendată fiindcă nu purta corect masca de protecție. Plângerea formulată de Vasilica Mariana Maghercă a fost recent admisă de către Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

Femeie însărcinată, amendată fiindcă nu purta corect masca de protecție

Gravida a fost amendată cu suma de 500 de lei, pe motiv că nu purta corect masca de protecție. Aceasta a susținut că se afla într-o cofetărie doar cu soțul ei. Și-a dat masca jos de pe nas pentru o secundă pentru că nu putea să mai respire. Procesul ieșencei cu Poliția Locală Pașcani a început pe 22 ianuarie, anul acesta.

Femeia a cerut anularea procesului verbal încheiat pe 24 noiembrie 2020 și înlocuirea sancțiunii cu un avertisment. Aceasta a adăugat că nu a fost avertizată privind purtarea incorectă a măștii. De asemenea, a precizat că, în mod ilegal și abuziv, polițista nu a încheiat procesul verbal în prezența ei cu toate că a prezentat datele de identitate.

„Pe data de 24 noiembrie 2020, mă aflam în incinta Cofetăriei «Riama», când doamna polițist a venit și mi-a cerut datele de identitate, după care a plecat. Pe 13 ianuarie 2021 am găsit procesul-verbal prin care am fost amendată cu 500 de lei. Pe 24 noiembrie 2020 purtam masca de protecție, însă doar pe gură, deoarece, în tot acest timp, în incinta cofetăriei nu se aflau clienți, fiind doar eu, soțul meu și colega mea, fiind protejată și de un panou plexiglas. Fiind însărcinată, respiram foarte greu”, a susținut Vasilica Mariana Maghercă în fața judecătorilor.

Ce au spus polițiștii locali în legătură cu acest caz

Reprezentanții Poliției Locale din Pașcani au depus și ei o întâmpinare a dosar, prin care au cerut respingerea plângerii. Cu toate acestea, judecătorii au constatat că gravidei nu i s-a adus la cunoștință în momentul sancționării contravenției reținute în sarcina sa de către agentul constatator acuzația în mod detaliat, neasigurându-i-se dreptul de a face obiecțiuni și de a-și construi apărarea, potrivit BZI.

„Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției nu poate face dovada prin el însuși a existenței faptei, a autorului acesteia și a vinovăției, acest proces-verbal fiind doar actul prin care o persoană este acuzată de săvârșirea contravenției, în măsura în care nu conține constatări personale, prin propriile simțuri ale agentului constatator.

În speță, fapta reținută în sarcina petentei poate fi și a fost constatată personal prin propriile simțuri de către agentul constatator. Petenta nu a negat săvârșirea faptei ce i s-a pus în sarcină, ci a menționat doar că purta masca doar pe gură întrucât era însărcinată, motiv pentru care respira cu greutate (aspect confirmat de către martora audiată), iar în incinta respectivă se aflau doar ea, colega sa și soțul său, nefiind prezenți clienți”, au concluzionat judecătorii ieșeni.