Alegerile fiecăruia dintre noi în viață sunt definitorii. În aceeași măsură, alegerile părinților noștri, pentru noi, atunci când nu știm mai nimic despre viață, pot să ne dea un traseu al vieții, fie bun, fie rău. Un astfel de exemplu este povestea de față, a unei femei din Iași și întâlnirea cu un cerșetor.
Este adevărat că alegerile făcute de părinții noștri și de noi înșine pot avea un impact semnificativ asupra vieții noastre, dar este important să recunoaștem că acestea nu ne definesc neapărat întregul nostru viitor. Părinții noștri pot juca un rol semnificativ în modelarea educației noastre, oferindu-ne anumite valori, credințe și abilități care pot avea un impact asupra deciziilor și alegerilor noastre viitoare.
Vezi și: Greșeala pe care o fac părinții care dorm cu copiii în pat. Care e motivul real
De exemplu, dacă părinții noștri acordă prioritate educației și ne încurajează să urmărim obiective academice, este posibil să avem mai multe șanse să urmăm studii superioare și o carieră care necesită o diplomă universitară. În mod similar, dacă părinții noștri acordă prioritate unei anumite religii sau culturi, este posibil să avem mai multe șanse să urmăm acele credințe și tradiții.
Cu toate acestea, este de asemenea important să recunoaștem că avem autonomie în propriile noastre vieți și că putem face alegeri diferite de cele ale părinților noștri. Putem alege să urmăm o carieră diferită, să îmbrățișăm valori diferite sau să respingem anumite credințe pe care le au părinții noștri. În timp ce educația noastră poate influența cu siguranță alegerile noastre, avem capacitatea de a lua propriile decizii și de a ne trasa propriul curs.
În plus, alegerile noastre nu ne determină neapărat întregul nostru viitor. Este posibil să luăm o decizie care are consecințe negative, dar putem oricând să învățăm din greșelile noastre și să facem alegeri diferite în viitor. De asemenea, putem lua o decizie care să ne ducă la succes și fericire, dar asta nu înseamnă că suntem limitați la această cale pentru tot restul vieții noastre.
Povestea publicată de femeia din Iași poate fi un veritabil scenariu de film, pe cel puțin două planuri. Cel al ei, crescută de părinți drastici, uneori duri, care i-au impus reguli, considerându-i „cea mai rea mamă și cel mai rău tată din lume”. Al doilea plan, cel al acestui cerșetor, să-i zicem „Bogdan”, care a avut parte de o creștere libertină, făcând tot ce voia, fără reguli, fără a i se impune să învețe bine și lăsat pe străzile Iașului să facă ce vrea.
Mergem mai departe cu scenariul, și ne întoarcem în prezent, în 2023, când femeia este realizată din punct de vedere social, personal, profesional, iar el, „Bogdan”, ajunge un cerșetor, un om care a „intrat într-o gașcă, acolo alcool, țigări, femei, am lăsat borțoase trei, am furat, am bătut oameni, am fost în închisoare de 7 ori, copiii mei sunt un dezastru, nu mă vor, m-am gândit să mă sinucid de 2 ori şi acum cerșesc, ca să mănânc şi să beau..” Povestea începe de la întâlnirea femeii cu „Bogdan” cerșetorul, accsta din urmă fiind cel care avea să-și recunoască fosta colegă, întrebând-o:
„Nu-ţi aminteşti de mine? Am fost împreună în școala generală și la liceu, sunt Bogdan, îmi spuneau căposul, pentru că eram bun la încasat bobârnace!
M-am uitat bine la el… O, Doamne! Bogdan!, desigur că îmi amintesc, odată ne-am bătut și ai câștigat, dar altă dată m-ai apărat de un tip care urma să mă lovească!”, povestește femeia.
Vezi și: Povestea primilor interlopi din București. Nae Chioru’ și Gică Cioc terorizau românii
Șocul acestei întâlniri, povestește femeia din Iași, a fost extrem de mare, dar atunci a fost momentul în care a realizat că acei ani în care părinții erau duri, impuneau reguli, etc, au adus-o unde este acum, și nu în locul fostului ei coleg de clasă, cerșetorul „Bogdan”.
„Pe drum am ajuns să mă gândesc de ce viețile noastre au luat direcți diferite, dacă de copiii am avut aceleași condiții și oportunități, și mi-am răspuns în același moment! Diferența între prezentul lui și al meu au fost PĂRINȚII MEI!!! Da, pentru că eu am avut cea mai rea mamă și cel mai rău tată din lume!
În timp ce pe el îl lăsau să iasă pe stradă jucându-se și făcând ceea ce-i trecea prin cap, eu aveam reguli și orar, și pedepse dacă nu făceam totul la timp! În timp ce lui nu i se spunea nimic dacă nu mergea la școală, pe mine mă băteau dacă chiuleam sau dacă pur și simplu întârziam…
În timp ce lui i s-a permis să mănânce orice din oraș, să fumeze, să bea, să vorbească urât persoanelor în vârstă! Eu, trebuia să mănânc supa de legume sau ciorba lungită, din tacâmuri de pui, să beau lapte şi socată, și apă de la chiuvetă! Să fumez sau să beau? Nici măcar nu îndrăzneam să vorbesc despre acest subiect!! Să vorbesc urât sau să răspund necuviincios? O privire ce tăia, cu un dos de palmă peste gură! Mulțumesc mamă, mulțumesc tată!”, a mai povestit femeia pe Facebook.
Vezi și: Horoscopul dragostei în luna mai 2023. Zodia care își va găsi marea iubire
În concluzie, deși alegerile părinților noștri și ale noastre pot avea un impact semnificativ asupra vieții noastre, ele nu ne definesc neapărat întregul nostru viitor. Avem dreptul de a decide asupra propriei noastre vieți și capacitatea de a face propriile alegeri, de a învăța din experiențele noastre și de a ne trasa propriul curs. Chiar și această poveste, dramatică, a acestui cerșetor, poate fi o pildă pentru noi ceilalți. Un moment din care putem și avem ce învăța, când vine vorba de alegeri în viață.