O asistentă medicală este anchetată, după ce a vaccinat doar „din pix” un alt coleg de birou. Ulterior, acesta a murit de Covid-19. Femeia avea acces la Registrul Electronic Național al Vaccinărilor. Autoritățile au demarat o anchetă disciplinară.
Este vorba despre un pacient, în vârstă de 58 de ani. Acesta se afla în stare gravă, după ce a fost infectat cu Covid-19 și a fost internat la Spitalul Județean Suceava pe data de 2 noiembrie. În acte, acesta apărea ca fiind vaccinat.
Din păcate, a pierdut lupta cu boala, fiind declarat decedat la două săptămâni de la internare, din cauza problemelor respiratorii. Medicii au spus că nu avea alte boli preexistente. Aceștia au cerut informații de la DSP cu privirea la vaccinarea pacientului, ținând cont de faptul că nu avea alte boli.
Astfel a început ancheta. Asistenta Medicală de la Direcția de Sănătate Publică Suceava a spus că și-a vaccinat „din pix” colegul de birou deoarece ar fi fost presată de către Prefectura Suceava. În luna august, reprezentanții prefecturii au cerut numărul persoanelor care s-au vaccinat în cadrul instituției.
Angajatul DSP care a decedat din cauza infectării cu coronavirus figura ca și vaccinat cu schema completă în perioada mai-iunie, iar datele sale au fost introduse în platforma electronică de pe IP-uri de către asistenta medicală care l-ar fi vaccinat.
DSP a sesizat și Poliție, după ancheta internă. Potrivit anchetatorilor, prima doză de vaccin a fost introdusă electronic de pe un IP al Centrului de Vaccinare de la Shopping City Suceava, sugerând faptul că acolo a fost administrată bărbatului decedat. Deocamdată nu se știe unde a fost introdusă ce de-a două doză, deoarece apare un IP neidentificat.
„Direcţia de Sănătate Publică a Jud. Suceava a demarat anchetă administrativă interna în acest caz. S-a constituit o comisie care a verificat statusul vaccinal al pacientului, modul de consemnare a datelor in Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor şi au fost cerute detalii la CNSCBT (ca administrator al registrului electronic).
Ancheta vizează, de asemenea, încă o persoană din cadrul DSP Suceava, care a declarat că a înregistrat vaccinarea în RENV, având acces la registrul electronic, conform atribuţiilor profesionale specifice. Prima masura a fost luată, ridicându-i-se angajatei accesul la registrul electronic naţional”, se arată în comunicat.
Potrivit Prefecturii Suceava, rata de vaccinare în DSP Suceava este de 70%.