O alocaţie în plus pentru copii. Legea care ar ajuta părinţii din România

de: Bișinicu Andreea
28 11. 2022

Vești bune pentru părinții din România. Există șansa ca elevii de la noi din țară să primească o alocație în plus, potrivit unui proiect de modificare al Legii privind alocația pentru copii. Ce spun parlamentarii de la Uniunea Salvați România despre acest demers.

Copiii din România ar putea primi alocație încă din prima zi de viață

Copiii românilor ar putea primi o alocație în plus. Câțiva parlamentari de la USR au depus, în Senat, un proiect de lege ce presupune ca dreptul de alocație al copiilor să aibă ca termen de referință data nașterii, nu luna ce urmează.

Potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, suma de bani se stabilește începând cu luna ulterioară nașterii, iar plata se face în luna ulterioară depunerii de către părinți a cererii de alocație.

Inițiatorii proiectului susțin că această prevedere afectează un drept care derivă din articolul 49 al Constituției care stipulează că „statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap.”

„Pentru exemplificare, un copil născut pe data de 2 martie beneficiază de alocaţia de stat pentru copii începând cu data de 1 aprilie, iar părinţii săi vor primi alocaţia de stat pentru copii – în cazul în care depun cererea în aprilie – abia în mai.

Acesta este calculul cel mai optimist, în realitate existând judeţe în care plata alocaţiei de stat pentru copii se face cu o întârziere şi mai mare.

Astfel, în cel mai bun caz, părinţii unui copil născut pe 2 martie primesc, în numele copilului, banii pentru alocaţia de stat pentru copii în luna mai, iar suma de bani primită nu ia în calcul

cele 28 zile aferente lunii martie în care copilul este în viaţă şi are, deci, dreptul la protecţia conferită lui prin Constituţie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cum s-ar putea calcula noua alocație

Reprezentanții USR subliniază faptul că interesul superior al copilului și protecția copiilor ar fi principii constituționale, motiv pentru care interpretarea corectă a articolului 49 este aceea că dreptul la alocație se institutie încă de la naștere, astfel că alocația ar trebui stabilită în funcție de această dată.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se implementează începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii.

Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective”, este forma legii propusă de către reprezentanții USR.