O adevărată comoară, descoperită în adâncurile României de curând. Doar aici se mai găseşte, e unică în lume. Descoperirea a fost făcută în munții Făgăraș, iar cei pasionați sunt în extaz. Despre ce este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.
O comoară vie a fost descoperită în adâncurile României. Este vorba despre un pește care a dispărut de foarte mult timp din toată lumea, astfel că este considerat de către specialiști o adevărată fosilă vie.
Peștele dispărut din lume de foarte mult timp a fost regăsit în numeroase exemplare într-un râu din munții Făgăraș. Se crede că acest tip de pește trăia chiar și pe timpul dinozaurilor.
Astfel, în zonă a fost demarată o amplă acțiune de inventariere, pentru a se vedea cu siguranță câți pești din specia asprete (Romanichthys valsanicola).
Inventarierea a fost avut loc între 10 și 16 octombrie. În anul 1956 specia de pește Asprete se găsea în râurile Argeș și Doamnei, ca și în prezent de altfel.
„BREAKING NEWS: Moment istoric pentru legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume dar și pentru conservarea din România și nu numai. Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului.
Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariției”, anunță alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, fondatorul proiectului „Aspretele Trăiește”.
Inventarierea Aspretelui s-a făcut de către o echipă de 9 biologi specializați în pești. Aceștia au descoperit Aspretele în 14 din cele 21 de stații de pescuit științific de pe râul Vâlsan.
Veștile despre Asprete sunt bune, acesta fiind descoperit în mai multe locuri decât bănuiau oamenii de știință.
„O altă veste minunată este că acea capsulă a timpului de numai 5 km în care ne așteptam să regăsim aspretele s-a triplat în urma cercetării noastre. Arealul confirmat al speciei ajunge acum la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești. Pe această porțiune, alături de asprete s-au mai identificat alte nouă specii de pești diferite.
Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din Aspretele Trăiește, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect pe care l-am inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8035 m, al șaptelea munte de peste 8000 de metri urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Proiectul este dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume (1903)”, mai anunță Alex Găvan.