Nunți în 2021. Când începe sezonul și în ce condiții se vor putea desfășura evenimentele

Nunți în 2021. Când începe sezonul și în ce condiții se vor putea desfășura evenimentele
Când începe sezonul nunților în 2021 și în ce condiții se vor putea desfășura

Într-o perioadă normală, fără pandemie și restricții, evenimentele de orice fel erau fie în plină desfășurare, fie se puneau la punct ultimele detalii. Era sezonul când în marile orașe din țară începeau festivalurile, târgurile și concertele. În ceea ce privește mariajele, de exemplu, în București, în anul 2020 au fost de cinci ori mai puține decât anul anterior. Cu incertitudine le privim și în 2021, dar iată de spun specialiștii. Soluțiile propuse de aceștia Guvernului.

Organizatorii au anunțat în ce condiții se vor putea desfășura nunțile în 2021

70% dintre cuplurile care au vrut să-și lege destinele în ultimul an și-au amânat nunțile, iar ceilalți au făcut ceremonii restrânse, acasă, în familie. Industria a funcționat în ultimele 12 luni la 5% din capacitate, fiindcă șapte din zece nunți în 2020 au fost anulate sau amânate. Cei mai mulți dintre ei își doresc în continuare să bifeze această etapă în 2021 sau în 2022. Astfel, Asociația Furnizorilor din Industria Nunților (AFIN) a propus Guvernului testarea tuturor invitaților înainte de a intra în restaurante.

Scenariile propuse Guvernului

Specialiștii au întâmpinat autoritățile cu trei scenarii pentru a organiza evenimente în viitor: verde, galben și roșu, în funcție de situația epidemiologică. Ei propun ca numărul de invitați să fie stabilit în funcție de spațiul pus la dispoziție. Premierul Florin Cîțu a spus că se discută despre o revenire la normalitate pentru evenimentele de familie, precum nunților și botezurile, după data de 1 iunie.

„Dacă vorbim de scenariul roșu, cum e acum, propunerea noastră e că nunțile să poată avea loc după 15 mai, în situațiile în care toți participanții sunt într-una din cele trei categorii: sunt vaccinați, au trecut prin Covid sau sunt dispuși să facă teste”, a explicat Alin Caraman, președinte AFIN.

„Avem în jur de 100 de nunți, spre deosebire de 2019, când aveam 200. Ar începe pe 15 mai. Distanță o putem rezolva, să păstrăm 2 metri între mese, ringurile vor rămâne mult mai largi. N-o să mai putem face cu același număr. Cu siguranță vor fi mai mici evenimentele. De obicei mai creșteam prețurile, în funcție de economie, dar a rămas totul la fel și am făcut și reduceri, de la 10 la 20%”, a completat acesta.

Cifre⌈ Câte evenimente s-au făcut în 2020, în București, comparativ cu 2019

             2020                                     2019
  • 2.884 nunți                        10.052 nunți
  • 17.870 botezuri                  21.372 botezuri
  • 20.809 înmormântări     19.540 înmormântări
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI