Numele lui Ion Dichiseanu, în strânsă legătură cu localitatea în care s-a născut bunicul său. Detalii neștiute până acum

Numele lui Ion Dichiseanu, în strânsă legătură cu localitatea în care s-a născut bunicul său. Detalii neștiute până acum
Numele lui Ion Dichiseanu se află în strânsă legătură cu localitatea în care s-a născut bunicul său

Numele îndrăgitului actor Ion Dichiseanu se află în strânsă legătură cu localitatea în care s-a născut bunicul său, Bărăgan. Din păcate, marele artist a încetat din viață joi, 20 mai, la vârsta de 87 de ani. În urmă cu doi ani, a povestit despre meleagurile de pe malul Borcei.

Cum a ajuns un mare actor să se numească Dichiseanu

În urmă cu doi ani, Ion Dichiseanu a povestit într-un interviu cum a ajuns să se numească Dichiseanu, în loc de Grigorescu. Acesta a precizat că erau nouă copii, iar tatăl său era ceferist. Nu avea posibilități materiale să îi răsfețe. Din acest motiv, el a răsfățat-o pe fata lui. De asemenea, și bunicul său a fost ceferist.

Ion Dichiseanu s-a născut în Adjud. Tatăl său era din Călărași iar datorită acestui fapt, marele artist este și cetățean de onoare al Călărașului. Străbunicul său se numea Grigorescu și era din Dichiseni, o comună la 15 km de Călărași. În momentul în care tatăl său s-a dus să-l declare pe bunicul său la „sfat”, acolo era un bătrân care nu prea auzea.

„Nu ştiu cum i-a sunat lui „Grigorescu, din Dichiseni”, că l-a trecut în acte Dichiseanu. Aceasta este originea numelui meu. Eu sunt, deci, băiatul lui nea’ Fănică Dichiseanu. Am fost inspirat şi l-am întrebat pe tatăl meu: „Tăticu’, dar de unde vine numele nostru? Că Dichiseanu în România nu prea… De Dickson am mai auzit, dar de Dichiseanu nu”. Mi-a povestit atunci această întâmplare. Tata, fiind ceferist, în fiecare gară a făcut câte un copil. Eram nouă copii acasă – cinci fete şi patru băieţi!  Mai trăim trei: Aurel de la Constanţa, Anişoara din Bucureşti şi eu”, a povestit îndrăgitul actor.

Născut la Adjud, însă cu origini în Bărăgan

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. În anul 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie. De asemenea, a avut o lungă activitate în cinematografie și la Teatrul Nottara.

În anul 1979, marele actor a fost distins cu Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru rolul său din lungmetrajul „Clipa”. În 2002 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. În 2015 a primit o stea pe Aleea Celebrităților ca semn de prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul filmului teatrului.

Exact un an mai târziu, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”. În opera sa evoca momentele petrecute alături de Sara Montiel, o celebră actriță și cântăreață.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI