Cine e Șerban Cantacuzino, românul scris pe armele atacatorului din Noua Zeelandă

Cine e Șerban Cantacuzino, românul scris pe armele atacatorului din Noua Zeelandă

Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa în Noua Zeelandă, în atacuri armate comise în două moschei din oraşul Christchurch. De ce se aflau nume românești pe arme.

Numele domnitorului român, Şerban Cantacuzino fusese scris de autorul atacului din Noua Zeelandă pe unul dintre încărcătoarele de armă folosite în timpul masacrului. Care este explicația.

Australianul Brenton Tarrant, unul dintre suspecţi a transmis live, pe internet momentul în care a intrat în moschee și a început să tragă cu arma. Cât despre, numele românești pe care acesta le scrisese pe încărcătoarele armelor, probabil că îi considera eroi ai creștinătății.

Printre aceste nume se regăsește și numele lui Şerban Cantacuzino, domnitor al  Țării Românești între 1678 și 1688. Acesta a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor. Atacatorul probabil a crezut că Şerban Cantacuzino a luptat de partea creştinilor în 1683, astfel că l-a considerat un erou al luptelor împotriva Islamului.

Serban Cantacuzino Noua Zeelanda atac

În calitate de conducător al statului muntean aflat sub vasalitatea turcilor, Şerban Cantacuzino a participat alături de armatele otomane la asediul Vienei din 1683. Atunci a negociat însă cu imperialii trecerea Țării Românești în tabăra creștină, pentru a obține tronul imperial al unui Constantinopol eliberat de păgâni.

Pe încărcătoare mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat fără succes Ciprul de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 (practic, în tabăra opusă lui Şerban Cantacuzino) sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).

Aproximativ 49 de oameni au murit în atacul din Noua Zeelandă și 50 sunt răniți, conform premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, care califică atacul drept unul terorist. „Nu poate fi descris altfel decât ca un atac terorist. Deşi nu avem nimic care să indice că ar exista alţi suspecţi, nu presupunem acest lucru în acest moment”, a declarat Ardern.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI