Nu mai ține oala cu mâncare în frigider. Greșeala imensă pe care o fac toți românii

de: Ștefan R. Apostol
20 08. 2023

Cu toții am mai făcut asta. Pregătim o oală de orez cu mazăre sau o tocăniță de pui și depozităm întreaga cratiță de mâncare în frigider. Deși păstrezi la frigider mâncarea în aceeași cratiță în care ai gătit-o, nu o mai face. Dacă tot nu ai înțeles, îți mai spunem odată, nu mai ține oala cu mâncare în frigider! Citește mai departe și află și de ce.

Oala cu mâncare în frigider, cea mai mare greșeală

Deși poate fi simplu să păstrezi la frigider mâncarea în aceeași cratiță în care ați gătit-o, mai ales dacă ești obosit după ce ai gătit sau încerci să speli cât mai puțin vase, păstrarea alimentelor în oale și tigăi în frigider comportă unele riscuri.

Vezi și: Caserolele în care nu trebuie să mai depozitezi mâncarea în frigider. S-a dat alertă, greșeala pe care o fac mulți oameni-

În mod obișnuit, alimentele sunt pregătite într-o tigaie și apoi sunt mutate într-un recipient de depozitare pentru a fi refrigerate.

De ce este acest lucru preferabil față de păstrarea în tigaia însăși? 

Patru motive pentru care nu mai ține oala cu mâncare în frigider

Deși practica este împământenită în fiecare gospodărie, fie că ne crezi sau nu, există patru motive pentru care nu mai ține oala cu mâncare în frigider.

Iată patru motive pentru care nu mai ține oala cu mâncare în frigider:

Metalele din oale și tigăi pot pătrunde în alimente

Alimentele păstrate în tigăi din oțel inoxidabil sau din materiale antiaderente nu vor reacționa cu acestea, deoarece aceste materiale au suprafețe inerte și acoperiri care protejează suprafața metalului.

Cu toate acestea, tigăile fabricate din metale precum cuprul și aluminiul nu sunt acoperite pentru protecție.

Se recomandă să nu se depoziteze alimente în recipiente metalice

Depozitarea pe termen lung a alimentelor în aceste tigăi poate duce la contaminarea alimentelor cu metale. Aceasta ar putea cauza în cele din urmă probleme de sănătate.

Folosirea unei tigăi cu un strat de email reduce riscul. Tigăile din ceramică sunt, de asemenea, inerte și pot, la nevoie, să fie păstrate în frigider.

Vezi și: De ce să nu pui niciodată tigaia cu mâncare în frigider. Multe românce fac aşa, însă e periculos

Este posibil ca tigăile să nu asigure o închidere ermetică

Oalele și tigăile nu au capace ermetice deoarece depozitarea nu este funcția lor principală.

Prin urmare, chiar dacă acoperiți cratița cu un capac, conținutul nu va fi sigilat corespunzător, ceea ce ar putea duce la contaminare încrucișată.

Atunci când alimentele sunt păstrate în oale și tigăi în frigider, se creează un mediu umed, care este ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Acest lucru permite germenilor și bacteriilor să pătrundă în tigaie, contaminând alimentele.

Fără un capac etanș, alimentele pot, de asemenea, să absoarbă mirosurile din mediul înconjurător și să se contamineze. Această mâncare vă poate îmbolnăvi și vă poate provoca indigestie.

Calitatea și gustul alimentelor pot fi afectate

Majoritatea producătorilor de ustensile de gătit recomandă să nu se depoziteze alimente în recipiente metalice, deoarece aroma alimentelor se poate schimba.

În consecință, alimentele pe care le-ați depozitat ar putea ajunge să aibă un gust diferit față de cel din momentul în care au fost preparate.

Deoarece reacționează cu ingredientele alimentare acide, cum ar fi roșiile, vasele de gătit din aluminiu pot contamina alimentele și le pot altera aroma.

În lipsa unui capac etanș, conținutul oalelor și al cratițelor își poate pierde savoarea și mirosul atrăgător.

Atunci când sunt păstrate în cratițe, produse precum rubarba și varza au șanse mult mai mari să se strice.

Vezi și: Cât crește consumul de curent când pui mâncarea în frigider. Greșeala pe care o fac mulți români

Deteriorezi oalele și tigăile din dotare

Oalele și tigăile se pot deteriora dacă păstrați alimente în ele în frigider. Păstrarea pe termen lung a alimentelor sărate sau acide în vasele de gătit poate cauza corodarea metalului, reducând durabilitatea acestuia.

Tigăile din fontă și oțel carbon pot rugini dacă sunt expuse la umiditate în frigider. Acest lucru nu numai că le va compromite aspectul, dar le va scurta durata de viață și le va diminua eficiența. Deteriorarea este permanentă odată ce suprafața a fost erodată.