Un gest considerat banal pe care l-am făcut toți, cel puțin o dată în viață, dar care poate fi periculos pentru sănătatea organismului uman. Află de ce nu ar mai trebui să pui niciodată tigaia cu mâncare în frigider.
Cine nu a ținut măcar o dată oala sau tigaia cu mâncare în frigider? Puțini ar bănui că ar putea avea un impact asupra sanatatii, însă specialiștii nu recomandă această practică.
Motivul nu este deloc greu de înțeles, fiind legat direct de materialul principal din care sunt făcute cele mai multe vase de gătit: aluminiul.
Când punem tigaia cu mâncare în frigider, sarea din alimente, frigul și umiditatea din interiorul aparatului accelerează oxidarea acestui compus. Nu doar tigaia va fi afectată, procesul va modifica gustul, textura și mirosul mâncării.
Dacă mâncarea este deja gătită, trebuie păstrată întotdeauna în recipiente de plastic sau sticlă sigilate, păstrându-le acoperite.
Acoperirea și împachetarea alimentelor împiedică bacteriile dăunătoare să treacă de la produsele crude la cele gata de consumat. Mai mult, vom putea preveni astfel alterarea lor. Ouăle trebuie păstrate în frigider, în cutia în care au fost cumpărate din comerț sau pe ușa aparutului, în compartimentul făcut special pentru ele.
Deși experții spun că orezul fiert poate rezista de la trei până la cinci zile la frigider, este recomandat să îl consumăm în cel mult 48 de ore de la preparare.
Orezul fiert se poate strica cu ușurință, de fapt, nu trebuie lăsat afară mai mult de o oră din cauza bacteriilor ce se pot dezvolta.
Pe boabele de orez poate crește Bacillus Cereus, o bacterie ce nu este distrusă în timpul gătirii, de aceea nu se recomandă să fie reîncălzit. Dacă este ingerată, provoacă toxiinfecții alimentare.
„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.
Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.