Cât crește consumul de curent când pui mâncarea anapoda în frigider. Care este greșeala pe care o fac mulți români în exploatarea frigiderului. În contextul în care energia electrică s-a scumpit, un electrocasnic mai performant din punct de vedere energetic și corect exploatat va scuti de mulți bani pe proprietar.
Toate frigiderele au o etichetă energetică care indică consumul de energie și clasa energetică din care face parte aparatul. Astfel, o notă bună ar fi A++ sau A+++. Atunci când cumpărați un frigider trebuie să țineți cont de faptul că, cu cât aparatul este mai eficient, cu atât consumul de curent electric este mai mic.
O altă posibilitate ar fi să optați pentru un frigider cu tehnologie inverter. Aceasta tehnologie adaptează puterea la nevoile din fiecare moment. În prezent, practic toate frigiderele din gama medie și de top sunt No Frost, însă merită să vă asigurați de asta.
Această tehnologie previne crearea de gheață în frigider, pentru că, deși poate nu părea așa, gheața nu ajută la răcire și acționează ca un izolator, astfel încât peste 20% din energie este pierdută din acest motiv.
Acest aspect este mai important decât se crede. De multe ori încercăm să punem atât de multe lucruri în frigider, încât la final pare că jucăm Tetris încercând să nu lăsăm niciun loc gol. Asta este total greșit. Alimentele nu trebuie așezate pentru a umple spațiile goale, ci fiecare aliment trebuie să aibă locul lui.
Primul lucru pe care trebuie să-l aflați este că nu toate zonele din frigider au aceeași temperatură. Zona superioară este zona cea mai puțin rece și este perfectă pentru depozitarea alimentelor gătite și a resturilor de de la masă.
În partea de jos a frigiderului, deasupra sertarului pentru legume, se află cea mai rece zonă, loc ideal pentru alimentele perisabile, cum ar fi peștele. Cea mai puțin rece zonă este ușa frigiderului, motiv pentru care aici se depozitează sosuri, sticle și untul.
Nu uitați de lădițele pentru legume ale frigiderului, care au condiții de frig și umiditate foarte specifice pentru acest tip de hrană, deoarece o temperatură foarte scăzută le dăunează grav.
Acestea păstrează fructele și legumele la punctul potrivit pentru a le menține prospete. În afara faptului că favorizează conservarea alimentelor, veți petrece mai puțin timp căutându-le și astfel frigiderul va pierde mai puțin frig atunci când deschideți ușa.