Alimentele proaspete ar trebui să fie nelipsite din meniul zilnic al fiecăruia, indiferent de vârstă. În lunile de primăvară, vară și toamnă, tarabele din piețe și rafturile magazinelor sunt pline cu fructe și legume. Pentru a ne putea bucura fără griji de gustul și beneficiile acestora, este important să le curățăm bine înainte de a le consuma. Specialiștii trag un semnal de alarmă important. Nu mai spăla fructele cu oțet!
Alimentele proaspete, fie că sunt cumpărate din piață sau din supermarket, pot fi purtătoare de germeni ce, odată ajunși în aparatul digestiv uman, pot cauza numeroase probleme. Pentru a preveni situații neplăcute, este foarte important să fie curățate corect înainte de a fi consumate.
Multe gospodine aleg și recomandă spălarea fructelor cu oțet, convinse fiind că este cea mai bună metodă de a îndepărta orice element nedorit de pe suprafața lor. Specialiștii spun însă că este o măsură exagerată.
Potrivit celor de la USDA – United States Department of Agriculture – este suficient să spălăm fructele și legumele în apă simplă de la robinet timp de 15 secunde.
Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Agricolă și de Mediu de la Universitatea de Stat din Tennessee a demonstrat că spălarea produselor în apă poate elimina 98% din bacterii și pesticide de suprafață, care sunt de obicei solubile în apă.
Te-ar putea interesa și: „Oțetul și sarea nu sunt eficiente”. Trucul prin care ții hainele negre intacte
Un alt argument împotriva spălării fructelor și legumelor cu oțet este faptul că oamenii de știință au descoperit că reducerea contaminării suprafeței după înmuierea într-o soluție de oțet nu era semnificativ diferită de utilizarea apei plate.
Aciditatea oțetului are un rol important în uciderea bacteriilor ce se găsesc pe produsele pe care le cumpărăm. Acest ingredient ce nu lipsește din bucătăriile românilor din toate colțurile țării elimină pesticidele, ceara protectoare și microbii și va păstra produsele proaspete pentru mai mult timp.
Pentru cei care nu vor să renunțe la folosirea oțetului pentru curățarea produselor, Dr. Floyd Woods și Dr. Joe Kemble, profesori de horticultură la Universitatea Auburn, au o recomandare. Potrivit acestora, este o soluție din trei părți apă la o parte oțet este eficientă în eliminarea bacteriilor.
Te-ar putea interesa și: A turnat oțet pe plantele din grădină și a descoperit un truc fabulos. Ce s-a întâmplat în doar 5 zile