Nu mai pune unt, ulei sau margarină la cozonac. Ingredientul care îl face fraged și cu crustă crocantă

de: Mariana Olteanu
21 09. 2023

România se poate mândri cu o mulțime de preparate tradiționale. Printre acestea se numără și cozonacul. Însă, o bună parte din gospodine întâmpină dificultăți în ceea ce privește realizarea acestuia. Iată ce trebuie să adaugi în aluatul de cozonac, ca acesta să iasă fraged și pufos.

Ce trebuie să faci pentru a obține un cozonac galben si pufos

Dacă ne dorim un cozonac perfect, atunci trebuie să ținem cont de o serie de sfaturi. Căldura joacă un rol imoportant. Din acest motiv, este important ca în bucătărie să fie o temperatură cuprinsă între 21 și 22 de grade. De asemenea, este important să nu deschideți geamul în timp ce gătiți. Un alt factor car poate influența calitatea cozonacului este să folosiți o drojdie și o făină de calitate.

Citește și: Cea mai rapidă rețetă de cozonac. E ideală dacă ești pe grabă. Iese foarte gustos și pufos

Ingredientul secret care se adaugă în aluat

Bucătarul Marian Toma a dezvăluit secretul unui cozonac pufos. Potrivit acestuia, puteți folosi 2-3 linguri de untură.

„Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, spune bucătarul Marian Toma.

Citește și: Greşeala pe care o fac gospodinele când frământă aluatul de cozonac. Aşa nu va mai creşte cum trebuie

La ce temperatură se coace cozonacul?

Un rol important îl are și temperatura la care alegem să-l coacem. Bucătarii ne sfătuiesc să încălzim înainte cuptorul la temperatura de 200 de grade. Ulterior, când băgăm tăvile, este indicat să scădem temperatura la 175 de grade. În așa fel, cozonacul nu se va arde.

Dacă nu aveți un cuptor electric, vă puteți folosi de unul clasic. Însă, înainte de a pune tăvile la cuptor, puteți pune sub ele o altă tavă cu apă. În acest fel, cozonacul nu se va arde. În ceea ce privește crusta aurie, putem adăuga puțin şofran dizolvat în lapte. De asemenea, înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă. După ce îi scoateți din cuptor, puteți să-i scoateți din tavă și să îi acoperiți cu o hârtie de copt.

Citește și: Ingredientul secret pentru cel mai pufos cozonac. Reţeta Mirelei Vaida, ştiută de la gospodinele din Moldova