Untul și margarina sunt nelipsite din rețetele de prăjituri ale celor mai multe gospodine, însă acestea vor ieși la fel de bune și dacă se folosește un înlocuitor pentru cele două ingrediente. Așadar, nu mai pune unt sau margarină în prăjituri! Care este ingredientul banal care le înlocuiește cu brio.
Untul este un alimen iubit de români. Mulți îl întind dimineața pe pâine, cu gem, iar o altă mare parte îl folosește cu scucces la prăjituri. Această mare categorie din urmă trebuie să știe că untul poate fi înlocuit de alte ingrediente, probabil aflate și ele în bucătărie deja.
Unele dintre gospodine sunt în stare să amâne momentul pregătirii unei prăjituri dacă cumva acesta s-a terminat. De acum nu va ai fi ala, în cazul în care nu mai aveți unt veți știi cu ce-l puteți înlocui. Un prim alt ingredient care poate înlocui untul atunci când vine vorba de preparat prăjituri este uleiul de floarea soarelui.
Citește și: Din ce este făcută margarina. Mulți nu știu
Dacă nu ai unt, uleiul de floarea soarelui este perfect. Acesta are o aromă neutră, fiind varianta ideală pentru deserturi, în lipsa untului. Ca și gramaj, la prăjituri, echivalentul a 100 de grame de unt este de circa 80 de grame de ulei, întrucât la produsele de patiserie lichidele se măsoară în grame.
La fel, untul poate fi înlocuit fără probleme cu uleiul de măsline. Uleiul de măsline are aceeași textură în momentul în care este folosit, oferind acizi grași sănătoși preparatelor. După coacere, prăjiturile vor avea un aspect mai lucios, iar cantitatea folosită trebuie să fie mai mică cu 15% decât cantitatea de unt. La dulciuri, experții recomandă ulei de măsline extravirgin.
Un alt ingredient care poate lua locul untului când vine vorba de prăjituri este untul de arahide. Acesta are o consistență groasă și un gust delicios. Înainte de a-l folosi, untul de arahide se încălzește și apoi se combină cu celelalte ingrediente. De asemenea, 60 de grame poate înlocui 100 de grame de unt normal.
Citește și: Din ce este făcut untul Pilos de la Lidl
Un ultim ingredient ce poate fi folosit în locul untului este piueul de fructe. Piureul de fructe are o consistență asemănătoare cu cea a untului și poate fi folosit în rețetele pentru prăjituri. Cantitatea folosită va fi aceeași, însă piureul de fructe va oferi un gust mai savuros preparatului și chiar îl va îndulci, mai ales dacă se aleg bananele sau merele.
De asemenea, avocado va oferi grăsimi sănătoase organismului fiind bogat în Omega 3 și vitaminele C și E. Astfel, 60 de grame de piure de avocado pentru a înlocui o cantitate de unt de 100 de grame.