28 ian. 2022 | 18:26

Adevărul despre pateurile de ficat pe care le mănânci. Ce conțin ele în realitate

Sănătate
Adevărul despre pateurile de ficat pe care le mănânci. Ce conțin ele în realitate
InfoCons: Nici pateurile vegetale nu sunt ferite de E-uri

De foarte mulți ani, unul din cele mai populare produse de pe piața românească, și nu numai, este pateul de porc. Numai că, după ultimele date publicate de InfoCons, se pare că ingredientul principal din acest produs a ajuns să fie apa, și mai puțin ficat de porc. Datele au fost publicate recent de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, trăgând în același timp un semnal de alarmă pentru consumatori.

Pateurile de ficat de porc au conținut ridicat de apă

Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, cunoscută pentru studiile sale la mai toate produsele de pe piața românească, a publicat un nou studiu alimentar, la pateurile de ficat de porc. Din păcate, conform studiului, se pare că produsul alimentar conține extrem de multă apă, și extrem de puțin ficat de porc, ingredientul principal al acestui aliment.

În studiul realizat, InfoCons a testat aproximativ 40 de astfel de produse aflate pe piață, și de la 14 producători diferiți din România. Concluzia InfoCons este una  alarmantă:

„Din punct de vedere al ingredientului principal: 45% au în compoziţie prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănină, 5% au în compoziţie prim ingredient alt tip de carne.”, se menţionează în comunicatil InfoCons.

InfoCons: Nici pateurile vegetale nu sunt ferite de E-uri

Un alt studiu, realizat în utimii ani, tot de InfoCons, a scos la iveală că nici produsele de pateu vegetal nu sunt ferite de conținut extrem de ridicat de E-uri, care sunt dăunătoare sănătății noastre, declarând că:

„Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate. Mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulți aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 și 2018. Singura excepție a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.

6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 și chiar 10 în 2016. Abia pentru studiul din 2018, aceasta a coborât la 8 aditivi în medie pentru produsele studiate.”, spune studiul InfoCons.

De altfel studiul întins pe o perioadă îndelungată, a scos în evidență faptul că, deși au fost atenționați, majoritatea producătorilor nu au eliminat aceste substanțe nocive din producția acestui produs alimentar, rezultatele fiind din anii 2011, 2015, 2016 și 2018, iar cele descoperite arată cam așa:

Cel mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:

  • 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
  • 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiți polifosfați (E452);
  • 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301);
  • 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120).

 

Recentul studiu, la pateul de porc, nu face altceva decât să scoată încă odată în evidență faptul că nu tot ceea ce există pe piață, poate fi și comestibil și, din punct de vedere al sănătății, un produs bun. Așa că, mare atenție la ce cumpărați, citiți etichetele produselor cu mare atenție.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro