28 ian. 2022 | 18:26

Adevărul despre pateurile de ficat pe care le mănânci. Ce conțin ele în realitate

Sănătate
Adevărul despre pateurile de ficat pe care le mănânci. Ce conțin ele în realitate
InfoCons: Nici pateurile vegetale nu sunt ferite de E-uri

De foarte mulți ani, unul din cele mai populare produse de pe piața românească, și nu numai, este pateul de porc. Numai că, după ultimele date publicate de InfoCons, se pare că ingredientul principal din acest produs a ajuns să fie apa, și mai puțin ficat de porc. Datele au fost publicate recent de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, trăgând în același timp un semnal de alarmă pentru consumatori.

Pateurile de ficat de porc au conținut ridicat de apă

Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, cunoscută pentru studiile sale la mai toate produsele de pe piața românească, a publicat un nou studiu alimentar, la pateurile de ficat de porc. Din păcate, conform studiului, se pare că produsul alimentar conține extrem de multă apă, și extrem de puțin ficat de porc, ingredientul principal al acestui aliment.

În studiul realizat, InfoCons a testat aproximativ 40 de astfel de produse aflate pe piață, și de la 14 producători diferiți din România. Concluzia InfoCons este una  alarmantă:

„Din punct de vedere al ingredientului principal: 45% au în compoziţie prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănină, 5% au în compoziţie prim ingredient alt tip de carne.”, se menţionează în comunicatil InfoCons.

InfoCons: Nici pateurile vegetale nu sunt ferite de E-uri

Un alt studiu, realizat în utimii ani, tot de InfoCons, a scos la iveală că nici produsele de pateu vegetal nu sunt ferite de conținut extrem de ridicat de E-uri, care sunt dăunătoare sănătății noastre, declarând că:

„Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate. Mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulți aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 și 2018. Singura excepție a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.

6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 și chiar 10 în 2016. Abia pentru studiul din 2018, aceasta a coborât la 8 aditivi în medie pentru produsele studiate.”, spune studiul InfoCons.

De altfel studiul întins pe o perioadă îndelungată, a scos în evidență faptul că, deși au fost atenționați, majoritatea producătorilor nu au eliminat aceste substanțe nocive din producția acestui produs alimentar, rezultatele fiind din anii 2011, 2015, 2016 și 2018, iar cele descoperite arată cam așa:

Cel mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:

  • 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
  • 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiți polifosfați (E452);
  • 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301);
  • 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120).

 

Recentul studiu, la pateul de porc, nu face altceva decât să scoată încă odată în evidență faptul că nu tot ceea ce există pe piață, poate fi și comestibil și, din punct de vedere al sănătății, un produs bun. Așa că, mare atenție la ce cumpărați, citiți etichetele produselor cu mare atenție.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro