Chiar dacă a ajuns să fie considerat un ingredient nelipsit din celebrul preparat, nu mai pune ulei în sarmale! Regretatul Radu Anton Roman, un iubitor al gastronomiei românești, a dezvăluit, într-una dintre lucrările sale, care este ingredientul pe care îl adaugă mereu gospodinele din Moldova. Vei vedea că rezultatul final este spectaculos, un răsfăț culinar.
Un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români, din toate colțurile țării. Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de Crăciun, au devenit aproape sinonime cu ideea de sărbătoare. Fiecare regiune a României și-a creat propria variantă a rețetei, însă, în general, lista ingredientelor este asemănătoare. Cu o excepție.
Într-una dintre lucrările sale, regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit care este ingredientul pe care îl adaugă mereu gospodinele din Moldova. Acestea nu pun ulei în sarmale, înlocuindu-l cu un ingredient mult mai aromat, ce le transformă într-un adevărat răsfăț pentru papilele gustative: untura.
“Sarma – ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimiţând la o balcanică frunză de viţă umplută cu orez şi stafide) se încarcă în Carpaţi de magnifice şi grele semnificaţii daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului crestin ortodox român, ceea ce face îndepărtată şi străină formula sa originară.
Ce vinuri foarte bune putem năpusti peste sarmale? Roşii? Da! Fetească Neagră de la Urlaţi (cu gust de mură), de la Valea Călugarească (prune uscate!), de la Bujoru ori de la Topoloveni! Băbeasca Neagră de Nicoreşti sau Buzău, Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti, de Drăgăşani, de Ceptura şi Tohani! Şi mai sunt destule, Valahia e mare: Burgund Mare, Corb, Seina, Oporto, San Giovese, Negru de Sarichioi, Grand Noir de la Calmette, Malbec, Alicante Bouschet, Codana, Negru de Drăgăşani, Novac!(…)
Sarmalele merita tot ce e mai bun, ele sunt simbolul nostru naţional, şi fac de garda la drapelul religiei noastre naţionale. Sunt îmbibate de istorie, mai ceva decât de slăninuţă!”, scria Radu Anton Roman, în “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Te-ar putea interesa și: Cum împătureşti sarmalele corect. Aşa nu se vor desface la fiert niciodată
Potrivit acestuia, gospodinele din Bucovina și Moldova înlocuiesc uleiul cu untura de gâscă. Pentru această rețetă, se adaugă 150 de grame de untură la fiecare kilogram de carne.
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Cum se prepară sarmalele. O rețetă simplă și rapidă: Ce fel de carne se foloseşte pentru sarmale, de fapt. Doar aşa vor ieşi pufoase şi gustoase