Nu mai pune sare în mâncare! Trei condimente care sunt alternative delicioase

de: Mariana Olteanu
25 09. 2023

Nicio mâncare nu poate fi preparată fără sare. Însă, puțini știu că aceasta poate fi înlocuită cu o serie de alimente. Nici nu vă veți da seama că nu ați pus sare în mâncare. Iată cu ce o puteți înlocui!

Cu ce putem înlocui sarea?

Problemele de sănătate ne pot pune uneori în situația de a evita consumul de sare. Din fericire, există o serie de alternative care ne pot ajuta în acest sens. Însă, chiar dacă problemele de sănătate nu o impun, medicii recomandă să aveți grijă la acest aliment și să încercați să-l consumați în cantități mici. Prin urmare, puteți să o înlocuiți cu o serie de alte condimente.

Citește și: Când se pune sarea în mujdei. Doar așa va avea un gust intens, vei fi lăudat pentru el

Piper

Printre condimentele care pot înlocui sarea se numără și piperul. Mai mult, se pare că acesta prezintă o serie de beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, acesta poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sângelui și a inimii.

Citește și: De ce pun gospodinele sare în sticla cu ulei. Detaliul la care nu te-ai fi gândit

Tarhon

Nici Tarhonul nu se lasă mai prejos. La rândul lui, acesta poate fi folosit simplu direct pe fripturi sau în diverse tocături. Veți fi surprins de rezultat.

Cimbru

Și cimbrul poate înlocui cu succes sarea. O bună parte dintre bucătari susțin că acest ingredient poate oferii preparatelor o aromă specială. Mâncarea va avea un gust delicios fără un prea mare efort. În ceea ce privește doza de sare recomandată, Mihaela Bilic susține că cinci grame de sare sunt suficiente.

”Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut,

Iată ce înseamnă 1 g de sare:

-2 felii pastramă

-5 felii salam de Sibiu

-1,5 felii șuncă de Praga

-1 crenvurșt

-2 felii de somon afumat

Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan. La cât de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”, avertizează medicul.

Citește și: Când se adaugă sarea în omletă sau ouă bătute, de fapt. Greşeala pe care o fac multe gospodine