Nu mai pune drojdie în pâine. Ingredientul care o dospește la fel de frumos și îi dă gustul perfect
Te pregătești să faci pâine sau o altă rețetă și îți lipsește un singur ingredient, drojdia? Ei bie, în acest caz, ți-ar prinde bine să știi cu ce ai putea să o înlocuiești. Fie că nu poți merge să o cumperi sau pur și simplu pentru că vrei să experimentezi cu alte ingrediente, în rândurile de mai jos îți dezvăluim un truc al gospodinelor iscusite.
Cu ce să înlocuiești drojdia din pâine
Drojdia proaspătă sau drojdia de panificație este un ingredient esențial în multe rețete de pâine, aluatul de pizza, brioșe sau alte dulciuri. Aceasta face ca aluatul să crească, rezultând o textură pufoasă și moale pentru toate produsele.
Dar acest proces de fermentare poate fi înlocuit cu alte preparate atunci când nu ai drojdie la dispoziție și produc aproape același efect în rețetele de panificație. Atenție însă la cantitate.
Ingredientul minune
Atunci când nu ai la îndemână drojdie, poți folosi cu încredere bicarbonatul de sodiu combinat cu puțin acid pentru a o înlocui. Nu există nicio problemă în acest sens, dar trebuie să o faci în mod corespunzător. Nu este bine să arunci bicarbonat de sodiu la întâmplare, pentru că pur și simplu nu va funcționa în rețetă.
Important este să ”stimulezi” bicarbonatul de sodiu cu un ingredient acid, pentru a duce la formarea de bule care ajută aluatul să crească. Acesta poate fi de mai multe tipuri:
- Suc de lămâie
- Suc de grapefruit
- Suc de portocale
- Oțet
Cea mai simplă soluție este să folosești aceeași cantitate de bicarbonat, ca cea a drojdiei, dar să adaugi aproximativ o lingură de zeamă de lămâie. Iar efectele se vor vedea imediat. Nu este nevoie să aștepți prea mult până să vezi că aluatul deja crește.
Bicarbonat de sodiu, lapte și oțet
O altă combinație interesantă care te ajută să pregătești maia și apoi un aluat pufos este că amesteci bicarbonat, lapte și oțet.
Dacă rețeta necesită 50 de grame de drojdie, poți înlocui drojdia folosind 25 de grame de bicarbonat și alte 25 de grame de lapte amestecat cu oțet. Acidul din oțet este cel care va începe reacția chimică și va ajuta aluatul să crească.
Citește și: Secretul francezilor pentru cele mai pufoase croissante. Așa vor ieși foarte fragede