Nu mai pune aspirină în must pentru a nu mai fermenta! Ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce

de: Ștefan R. Apostol
26 09. 2023

Printre băuturile acestei perioade se numără și mustul. Dar, mulți fac greșeala de a pune banala aspirină în el pentru a nu fermenta mai repede. Conform unor specialiști în domeniu, nu ar mai trebuie să folosim aspirina, ci ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce. Citește și vezi despre ce este vorba.

Băutura de sezon de pe masa românilor, mustul

Încă de pe vremea bunicilor noștri această băutură este nelipsită din casa românilor. Mustul, după cum bine se știe, este produs în urma zdrobirii strugurilor proaspeți, mai ales în perioada în care românii se pregătesc să producă vinul.

Află și: Cum se taie corect vița de vie în verde. Doar așa vei avea mai mulți struguri pentru vin

Această băutură produsă în mod natural, cu un gust dulce înțepător, pe lângă beneficiile pentru sănătate, fiind plin de vitamine, are și un proces de producție relativ simplu, dar care necesită răbdare și, bineînțeles, îndemânare.

Dar, unul din procesele care nu ar trebui să se întâmple, este fermentarea strugurilor, adică acel proces care duce la apariția vinului.

Unii gospodari, pentru a stopa procesul de fermentare, folosesc diferite ingrediente sau substanțe, precum conservantul sau chiar banala aspirină. O altă modalitate de a opri fermentarea este și prin fierbere sau congelare.

Dar, deși variantele de mai sus dau randament, unii gospodari spun că există și o altă variantă, și anume ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce. Așadar, citește mai departe și află care este acesta.

Hreanul, ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce

Dacă aspirina a dovedit că poate da rezultatele dorite, când vorbim de fermentarea mustului, gospodarii pricepuți spun că există și o variantă în care se poate folosi hreanul, acesta fiind, de fapt, ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce.

Citește și: Cu ce se oprește vinul din fermentație. Trucul gospodarilor de la țară pentru o aromă intensă

După cum bine se știe, hreanul are un gust înțepător, spre iute mai mult, dar combinația dintre hrean și zahărul existent în must, face ca produsul final să fie unul pe măsură, iar faptul că oprește relativ repede și procesul de fermentație, face din hrean ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce.

Ce faci cu hreanul ca să nu mai fermenteze mustul

Tot ce trebuie făcut este ca hreanul să fie dat pe răzătoare mică, iar ulterior, după ce ai obținut mustul prin zdrobirea strugurilor, să-l amesteci cu lichidul într-o damigeană, unde va sta așa timp de două săptămâni.

După această perioadă, în care se verifică să nu dea pe afară mustul, se va trece la filtrarea lichidului prin tifon și depozitarea sa în sticle.

Află și despre: Ce trebuie să faci dacă bobiţele de struguri se usucă înainte de a se coace. Aşa remediezi rapid situaţia

În tifon vor rămâne impuritățile, dar și hreanul ras, iar ulterior sticlele vor fi depozitate cu dopuri de plută, într-o zonă răcoroasă, de preferat un beci.

Dacă ții cont de aceste sfaturi nu vei mai avea un must fermentat, și va fi tocmai bun de servit la masă cu familia. Așa că, Baftă la treabă!