Nu mai pune ardei în iahnia de fasole. Ingredientul care dă tot gustul, aşa se face şi la mănăstirile din Moldova
România se poate mândri cu o serie de preparate tradiționale de-a dreptul delicioase. Printre acestea se numără și mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova. Când vine vorba de prepararea acesteia, gospodinele întâmpină o serie de dificultăți. Din fericire, există un truc prin care putem obține preparatul ideal.
Rețeta măicuțelor de la mănăstirile din Moldova
Înainte de a începe să prepari mâncarea de fasole, asigură-te că ai în casă următoarele ingrediente:
- 500 de grame de fasole boabe
- 3 cepe destul de mari
- 3 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 300 de mililitri de bulion de roșii sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apă
- 1 lingură generoasă de pastă de ardei dulce sau iute
- 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare)
- 2 foi de dafin
- pătrunjel verde tocat
- sare și piper după gust
Te-ar putea interesa și: Ingredientul simplu care se pune în iahnia de fasole pentru un gust deosebit. Doar la mănăstiri se mai face aşa
Mod de preparare
Primul pas constă în alegerea boabelor de fasole. De regulă, acest pas se face cu o seară înainte. În momentul în care efectuați această sarcină este important să dați la o parte boabele pătate și impuritățile. Ulterior, aceasta se spală bine în câteva ape.
După ce aceasta este spălată, putem să o punem într-un castron cu apă. Ulterior, în următoarea zi o putem pune la fiert în apă rece și curată. După ce clocotește timp de două sau trei minute se aruncă apa. Se clătește fasolea cu apă rece, într-o sită.
Următorul pas constă în punerea legumelor într-o oală de cinci litri. E important ca ceapa, morcovii și păstârnacul să fie curățate de coajă și spălate bine. Pentru a obține o fasole frăgezită e important să o ținem la fiert timp de 40 – 45 de minute.
Te-ar putea interesa și: Ingredientul care se pune în iahnia de fasole pentru un gust special. Aşa se face doar la mănăstire
Ingredientul secret care-i va oferi un gust bun
Ulterior, aceasta se sărează și se dă în clocote de trei ori. Într-o oală separată se călesc legumele tăiate. Când ceapa devine sticloasă se adaugă fasolea și aproximativ 600 – 700 de mililitri din lichidul păstrat. După ce punem fasolea, putem adăuga morcovii și păstârnacul tăiați în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii sau pasta de roșii diluată cu apă.
Măicuțele mai adaugă și pastă de ardei iute pentru un plus de savoare. Acest produs poate schimba gustul întregului preparat. De asemenea, compoziția obținută se pune la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 30 de minute.
Te-ar putea interesa și: Ai fiert greșit fasolea uscată toată viața. De asta boabele ies tari. Ce trebuie să adaugi când o fierbi