Nu mai pune apă în mămăligă. În ce este bine să fierbi mălaiul, de fapt, ca să iasă foarte gustoasă

de: Ana Chivu
09 12. 2022

Românii adoră să consume în sezonul rece preparate tradiționale. Cei mai mulți vor să mănânce fripturi, tocănițe sau platouri reci alături de mămăligă. Preparatul simplu care are la bază mălai este unul special pentru toți cetățenii, mai cu seamă că multora le aduce aminte de copilărie. Cu toate că multe gospodine o gătesc acasă, nu toate știu un secret deosebit ca ea să iasă cremoasa și mult mai gustoasă.

Truc pentru mămăligă: nu trebuie să o mai fierbi în apă

Mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de poporul nostru în jurul secolului al XVII-lea. Pe vremea dacilor se folosea un terci de mei, dar acum se consumă în mai multe feluri care mai de care mai gustoase în toată Europa.

Românii preferă ca în sezonul rece să consume din ce în ce mai multe rețete tradiționale care se potrivesc de minune cu mămăligă. Cu toate că gospodinele o gătesc mereu acasă, nu toate știu să o prepare cu o aromă fabuloasă și care să scoată în evidență sosul din farfurie.

Bucătarii profesioniști nu o fierb în apă, ci în lapte. Italienii o prepară des în modul acesta pentru că este mai cremoasă și îi oferă un plus de aromă alături de creveți cu usturoi și pătrunjel proaspăt tăiat. Trebuie doar să adaugi 1 litru de lapte cu puțină sare și piper într-o cratiță la fiert pentru 3 minute.

Cum trebuie să procedezi?

Adaugă o linguriță de unt și imediat presară mălaiul. De cele mai multe ori mămăliga fiartă în lapte se poate servi imediat, pentru că este foarte cremoasă. În cazul în care vrei să îi adaugi o mireasmă deosebită, adaugă în lapte două crenguțe de rozmarin pe care le scoți înainte de a pune în ploaie făina de mălai.

Experții pun mămăliga pe o tavă lungă ce este tapetată cu hârtie de copt. Este nevoie de un strat de 1-2 cm pentru ca formele să iasă egal pentru porțiile invitaților. Acoperă recipientul cu folie alimentară și lasă totul la răcit pentru cel puțin 20 de minute. Taie mămăliga în formele dorite și încinge o tigaie cu puțin ulei de măsline.

Pune la prăjit fiecare bucată și mai apoi servește mămăliga crocantă în exterior cu diverse preparate. Poți să gătești rețete tradiționale precum: ficăței de pui la tigaie, tochitură de porc, tocăniță de pui sau ciulama de ciuperci. Dacă vrei ceva mai elegant pentru oaspeții tăi, gătește creveți în sos de vin cu usturoi și pătrunjel.