Nu mai fierbe gogoșarii pentru la iarnă. Pont de la Gina Bradea să-i faci fără multă muncă, ies aromați și crocanți

de: Stan Nicu
11 09. 2023
Gogosari in otet, reteta Ginei Bradea

A venit toamna, astfel că românii au început să se aprovizioneze pentru iarnă, respctiv să pună unele dintre murături. Astăzi vă prezentăm o rețetă de gogoșari în oțet, la rece. Nu mai fierbe gogoșarii pentru la iarnă. Pont de la Gina Bradea să-i faci fără multă muncă, ies aromați și crocanți.

”Gogoșarii puturosului”. Cea mai simplă rețetă de gogoșari în oțet

Cei mai mulți dintre români nu concep să înceapă iarna, iar în cămară să nu existe câteva borcane de roșii în bulion, zacuscă, castraveți murați, dar și gogoșari.

Cum toamna a venit deja, astăzi vă prezentăm o rețetă de gogoșari în oțet care nu presupune fierberea lor, nici încălzirea oțetului. Totul se va face la rece, iar produsul final va fi unul deosebit și, în plus, va ține până în vara viitoare.

Reteta de gogosari in otet a Ginei Bradea

Reteta de gogosari in otet a Ginei Bradea

Ingrediente rețetă gogoșari, la rece:

Rețeta de gogoșari în oțet, la rece, este prezentată de Gina Bradea, o pasionată a gătitului de pe Youtube, care spune că această rețetă mai este cunoscută și ca ”gogoșarii puturosului”.

-5 kilograme de gogoșari
-două linguri de sare de bucătărie
-o legătură de hrean
-200 de grame de miere de albine sau zahăr
-o mână de frunze de țelină
-O lingură de boabe de muștar
-O linguriță de boabe de piper
-câteva frunze de dafin
-1-2 morcovi pentru decor
-1 litru de oțet.

Mod de preparare gogoșari fără fierbere

Gogoșarii se spală, se curăță și se fac jumătăți sau sferturi. Gogosarii mai pot fi tăiați și felii, astfel că se vor așeza mai bine în borcan, vor intra mai mulți.

După ce am tăiat gogoșarii, într-un vas se pune mierea de alibe, sarea, o linguriță de boabe de piper, hrean și frunzele de țelină.  Peste aceste ingrediente se adaugă oțetul și totul se amestecă. Apoi, se adaugă și o linguriță de semințe de muștar și frunzele de dafin. În acestă zeamă obținută se adaugă gogoșarii. Totul se amestecă până când toți gogoșarii vor fi acoperiți de compoziția rezultată.

Gogoșari se lasă la marinat 24 de ore

Apoi, vasul se acoperă cu un capac sau șervet și totul se lasă deoparte pentru 24 de ore. În acest timp, gogoșarii mai trebuie amestecați din când în când.

După cele 24 de ore gogoșarii se pun în borcane, iar zeama drezultată după macerare se toarnă peste gogoșari până la completarea borcanului, astfel încât aceștia să stea scufundați. Se pun capacele, se înfiletează bine, iar gogoșarii pot fi puși la păstrare pentru iarnă, în beci sau debara.